Hoe koop je het juiste matras?
Huis & tuin

Hoe koop je het juiste matras?

Door

Een nieuw matras kopen is een tijdrovende klus die veel mensen zo lang mogelijk proberen uit te stellen. Maar ja, een oud matras kan ook voor vervelende klachten zorgen zoals pijn of vermoeidheid. Er zijn heel veel verschillende soorten matrassen met elk hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel hopen we je een beetje op weg te helpen naar jouw nieuwe matras. 

Verschillende soorten matrassen

Voor het gemak zou je kunnen zeggen dat er zes soorten matrassen zijn. Een matrassen specialist kan je hierin goed adviseren. We nemen ze even kort met je door.

Een traagschuim matras

Een matras van traagschuim vormt zich naar jouw lichaam, waardoor het heel comfortabel is. De druk van je lichaam wordt goed verdeeld, waardoor je altijd precies de juiste ondersteuning ervaart. 

Een koudschuim matras

Koudschuim staat bekend om haar ventilerende kwaliteiten. Het matras kan goed ademen, waardoor het nooit te warm of te koud zal zijn. 

Een polyether matras

Polyether is een goedkoop materiaal, waardoor deze matrassen ook in de goedkoopste categorie vallen. 

Een pocketvering matras

Dit type matras bestaat uit losse, metalen veren die in aparte pockets zijn verpakt. Een pocketvering matras is dan ook een goed matras als je meer ondersteuning nodig hebt aan je rug; de vering volgt namelijk jouw ruggengraat. 

Een binnenvering matras

Dit matras lijkt heel erg op het pocketvering matras, op één verschil na; de veren zijn met een spiraaldraad met elkaar verbonden. Dit heeft als voordeel dar de druk nog beter verdeeld wordt. 

Een latex matras

Een matras gemaakt van latex (rubber) is rekbaar, stevig en veerkrachtig. Een nadeel kan zijn dat het matras niet goed ventileert, waardoor het warm aanvoelt. 

Vragen die je jezelf kunt stellen om het juiste matras te vinden

Zoals gezegd is een matras persoonlijk. Je moet dan ook goed voor jezelf weten wat je belangrijk vindt bij een matras. Voldoende ondersteuning, veel comfort of juist een koel matras. Hierbij enkele vragen die je aan jezelf kunt stellen:

In welke houding slaap ik het liefst?

Zijslapers kiezen vaak voor een traagschuim matras, waardoor schouders en heupen goed in het matras kunnen wegzakken. Rug- en buikslapers hebben vaak meer profijt van een pocketvering matras. 

Hoe is mijn lichaam gebouwd?

Hoe zwaarder je lichaam is, hoe meer lichaamsdruk. Een hard matras kan deze druk aan én biedt je lichaam voldoende ondersteuning. 

Proefslapen

De beste manier om te bepalen of een matras geschikt is, is door er een tijdje op te slapen. Een proefperiode heet dit meestal. Je kunt dan vrijblijvend het matras uitproberen en voelen of het bij jouw lichaam past. Je lichaam moet wennen aan een nieuw matras, waardoor een langere periode van proefslapen wel gewenst is.

Vergelijkbare blogs