Je verzekeren voor de tandarts als je achttien wordt: hoe zit het precies? 
Huis & tuin

Je verzekeren voor de tandarts als je achttien wordt: hoe zit het precies? 

Door

Als je bijna achttien jaar wordt, mag je voor de eerste keer je eigen ziektekostenverzekering gaan aanvragen. Ook worden de tandartskosten vanaf je achttiende niet meer vergoed vanuit je basisverzekering. Omdat je tot je achttiende verjaardag automatisch bent meeverzekerd met je ouder(s), heb je je misschien nog niet eerder verdiept in de ziektekostenverzekering en de verzekering voor de tandarts. 

Daarom leggen we in dit blogartikel voor je uit hoe de ziektekostenverzekering precies werkt, en hoe het zit met de vergoeding voor de tandarts. 

Hoe zit de ziektekostenverzekering in elkaar? 

De ziektekostenverzekering bestaat uit de verplichte basisverzekering, en eventueel een vrijwillige aanvullende verzekering. In het basispakket zijn de belangrijkste vergoedingen opgenomen zoals kosten voor geneesmiddelen bij de apotheek, het ziekenhuis, en voor de huisarts, psychiater of de psycholoog. 

Naast de basisverzekering kun je je ook vrijwillig aanvullend laten verzekeren. De aanvullende verzekering dekt de ziektekosten die niet in het basispakket zijn opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan zorgkosten voor fysiotherapie, brillen of lenzen, alternatieve zorg en tandartskosten. In dit geval betaal je een hogere maandelijkse premie dan voor een basisverzekering, maar heb je wel recht op een (gedeeltelijke) vergoeding voor deze behandelingen of zorgkosten. 

Hou wel altijd rekening met het verplichte eigen risico. Dit bedrag moet je eerst opmaken voordat je zorgkosten via je verzekeraar vergoed kunt krijgen. 

Hoe weet je of het in jouw geval slim is om je te verzekeren voor de tandarts?

Wat de beste zorgverzekering is voor jou, hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Een aanvullende verzekering voor tandartskosten is vooral voordelig als je regelmatig problemen met je gebit hebt, en om die reden vaak naar de tandarts moet. Ook kan het slim zijn om je aanvullend te verzekeren voor de tandarts als je al weet dat er een grote tandheelkundige behandeling op de planning staat het komende jaar, omdat deze kosten hoog uit kunnen vallen. Bijvoorbeeld omdat al je verstandskiezen getrokken moeten worden.

Verschillende extra zorgkosten? Kies dan voor een aanvullend pakket

Verder is het goed om te weten dat de aanvullende pakketten over het algemeen pas voordelig worden als je meerdere zorgkosten maakt die onder aanvullende zorg vallen. De aanvullende verzekeringen bestaan namelijk vaak uit meerdere onderdelen, bijvoorbeeld een tandverzekering en een fysiotherapieverzekering in één. Heb je dus naast hoge tandartskosten ook extra fysiotherapie nodig en een bril of lenzen? Dan is zo’n uitgebreide aanvullende verzekering voor jou waarschijnlijk de slimste keuze.
Ga je maar twee keer in het jaar naar de tandarts voor controle, heb je bijna nooit problemen met je gebit en ook weinig andere gezondheidsproblemen? Dan is een basispakket waarschijnlijk juist de voordeligste optie. 

Kortom: of het slim is om een extra tandartsverzekering te nemen, hangt af van hoe vaak je naar de tandarts moet en hoe jouw algemene gezondheidssituatie er verder uit ziet.

Vergelijkbare blogs