Hout in de badkamer: wel of niet handig?
Huis & tuin

Hout in de badkamer: wel of niet handig?

Door

Hout is een prachtig natuurproduct dat ontzettend veel warmte en sfeer uitstraalt. Het is daarom een graag gebruikt materiaal in het interieur. Zo ook in de badkamer. Maar, is dat nou wel handig? Hout in zo’n vochtige ruimte? Het antwoord: ja! In dit artikel vertellen we je alles wat je wilt weten over het gebruik van hout in de badkamer. 

1.Houtsoort

Het is belangrijk dat je een houtsoort kiest die niet rot en dus vochtbestendig is. Het meest geschikt is tropisch hardhout, zoals teakhout. Het nadeel van teakhout is dat het behoorlijk prijzig is en tevens niet zo duurzaam is. Een goed(koper) alternatief is eikenhout. Alhoewel dit een zachte houtsoort is die van nature niet waterafstotend is, kan het goed behandeld worden en daardoor volledig vochtbestendig gemaakt worden. Een behandeld eiken badkamermeubel is dan ook niet meer vatbaar voor rot of schimmelvorming. 

2.Behandeling

Het waterafstotend maken van zachte houtsoorten gebeurt door middel van lak of waxolie. 

  • Lak: Een al dan niet glanzende laag wordt over het hout aangebracht, waardoor er een waterafstotend oppervlak ontstaat. Na het aanbrengen van de lak hoef je er in principe maar weinig aan te doen, maar wanneer er een beschadiging optreedt kan zowel vocht als vuil makkelijk in het hout trekken – met lelijke vlekken ter gevolg. 
  • Waxolie: De buitenste laag van het hout wordt harder gemaakt door de wax en het hout wordt verzadigd met olie, zodat vocht, vuil en schoonmaakmiddelen er niet meer in kunnen trekken. Het hout behoudt hierdoor zijn mooie natuurlijke uitstraling.

Om je meubel waterafstotend te houden is het aan te raden om het meubel regelmatig opnieuw te behandelen.

3.Ventilatie

Hout is een natuurlijk materiaal. Dit wil zeggen dat je het nog zo goed kan behandelen, maar het alsnog kan gaan werken of rotten. Dit heeft met name te maken met ventilatie; ondanks behandeling, kan hout namelijk alsnog reageren op langdurige blootstelling aan vocht. Houd er daarom rekening mee dat je de badkamer regelmatig ventileert. Zorg bij voorkeur voor een continue toestroom aan verse lucht via een ventilatiesysteem of zet regelmatig een raam open.

Vergelijkbare blogs