Studentenkamer inrichten – 6 praktische tips
Huis & tuin

Studentenkamer inrichten – 6 praktische tips

Door

Zo, je hebt je kamer binnen. Goed gehospiteerd en de volgende dag kreeg je het verlossende belletje. Trots als een pauw, natuurlijk. En pas dan besef je dat die lege kamer wel groot oogde, maar dat jij die nu snel vol gaat stouwen. Je wilt niet dat je studentenkamer een magazijn wordt; of een opslagplaats waarbij je over je spullen heen moet kruipen. Je bent even met de rolmaat in de weer en berekent dat de kamer echt niet meer dan 10 m2 is. En je wilde er nog wel een tweepersoonsbed in. Veel studenten krijgen met dit soort situaties te maken. Je eigen kamer maar met beperkte ruimte. Hoe richt je zo’n kamer een beetje praktisch maar toch ook sfeervol in? Zes tips die ertoe doen en je kamer toch ruimtelijk maken.

Teken je kamerruimte

Maak op schaal een tekening van je kameroppervlak. Dat kan met potlood en papier maar je kunt ook digitaal aan de slag. In die tekening ga je eerst loopruimte inkleuren. Houd ongeveer 70 centimeter aan voor de breedte van de loopbanen. De belangrijkste loopbaan is die tussen je deur en je raam of balkondeur. Heb je een eigen wastafel op de kamer? Teken dan ook een baan van deur naar wastafel. Heb je een vaste kast met een deur? Dan kleur je ook een baan van kastdeur naar kamerdeur. Vervolgens kijk je welk meubilair je mee wilt nemen. Je bed natuurlijk, een bureau, een bergkast. De oppervlaktes van dat meubilair teken je en knip je uit. Houd dezelfde schaal aan als je kamertekening. Je kunt nu je meubilair schuiven binnen je kameroppervlak. Blijf zoveel mogelijk buiten de gekleurde banen met je meubels. Nu zie je meteen of je fijne tweepersoonsbed wel in de kamer past. Of je merkt dat je teveel meubels hebt voor de nieuwe kamer. 

Hang je bergruimte eens op

Kijk eerst naar de spullen die je hebt. Zijn er typische zomer- of winterspullen bij? Zoals een snowboard? Parkeer die dan bij je ouders. Al het andere zoals boeken, kleren, muziekinstrument, glazen en schoenen sorteer je in groepjes. Heb je geen vaste kast in je kamer, ga dan niet meteen zo’n grote hang- en legkast ernaartoe sleuren. Die heeft veel bergruimte maar maakt je kamer visueel veel kleiner. Pak het slim aan en ‘behang’ je muren met wandkasten. Omdat je je bed bijna altijd tegen één wand moet plaatsen, is de ruimte hoog boven het bed een ideale plek voor een grote wandkast. Zo gebruik je het al benutte vloeroppervlak nog een keer. Spulletjes die je wilt etaleren of die daglicht nodig hebben (planten!), zet je in open wandkastjes.

Laat je bed minder ruimte innemen

Het bed is de grootste slokop als het om kamerruimte gaat. Ook een eenpersoonsbed is snel 210 x 90 cm. In een kamer van 10 m2 heb je dan al meteen 20% van alle ruimte vol. En dan moet de rest van je meubilair er nog in. Als je slim bent en de kamer heeft een beetje hoogte, dan kies je voor een hoogslaper. Zo kun je nog steeds je hele vloer benutten. Bureau onder het bed, bijvoorbeeld. Want daar hoef je niet echt te staan. Heb je het niet zo op hoogslapers? Dan kun je je bed een dubbele functie geven. Als slaapbank, bijvoorbeeld. Zo maak je van twee meubels (zitbank en bed) er eentje. Dat scheelt behoorlijk ruimte. Zorg er dan wel voor dat je je bank makkelijk tot bed uitschuiven kan.

Kleur bekennen

Inrichting is meer dan praktisch alles op de goede plek neerzetten. Licht is belangrijk en wordt versterkt door de grootste oppervlakken van je studentenkamer licht weerkaatsend te maken. Dat zijn dus de muren. En lichte kleuren op de wanden geven je kamer niet alleen sfeer maar ook visuele ruimte. Je hoeft niet alles in dezelfde tint te verven. Een wand in een bijpassende tint verhoogt de sfeer meteen. Smeer alleen geen ziekenhuiswit op je muren. Dan krijg je een te klinisch resultaat.

Optische vergroting

Spiegels! Je hebt ze nodig om je outfit te checken. Maar grote spiegels in je kamer weerkaatsen de ruimte zodat je het gevoel krijgt in een veel grotere kamer te zijn dan in werkelijkheid het geval is. 

Accessoires in klein formaat houden

Je kunt je kamer elke look en feel geven die bij jou past. Je kamer is een verlengstuk van jezelf. Alleen… houd het klein. Kies geen gadgets zoals grote ballonnen. Dan krijg je snel een volgepropt kamergevoel. Mooie kleine accessoires op de plank of de kastjes, daarmee benadruk je finesse. En ook al kies je voor fijn en klein, zet niet al je accessoires tegen elkaar aan. Laat ze per stuk ademen.

Vergelijkbare blogs