Onderhoud aan het huis en tuin na een ongeval
Huis & tuin

Onderhoud aan het huis en tuin na een ongeval

Door

Je huis is je thuis. Maar het heeft ook onderhoud nodig. Dit geldt ook voor je tuin, in het voorjaar weer planten in de tuin zetten, het gras maaien en in de herfst de tuin weer winterklaar maken. Het klinkt ook vanzelfsprekend en voor veel mensen is het ook een hobby, het huis en de tuin mooier maken. Maar wat nu als je door een ongeluk te maken krijgt met letsel en je als gevolg hiervan jouw onderhoud niet meer kunt verrichten? 

Letselschade als gevolg van een ongeluk

Een kop-staart botsing, een fietsongeluk of een ongeluk op het werk. Je kunt op allerlei manieren te maken krijgen met letsel. Lijdt je hierdoor schade, dan wordt dit letselschade genoemd. Indien een ander aansprakelijk is voor de gevolgen van het ongeluk, dan kun je een schadevergoeding eisen. Dit kun je soms zelf doen, maar zeker bij ernstig letsel en/ of blijvend letsel is het verstandig om een letselschade advocaat in te schakelen, bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Amsterdam na een aanrijding in onze hoofdstad.

Een letselschade advocaat regelt alles voor het verhalen van letselschade. Van het aansprakelijk stellen van de tegenpartij tot het opstellen van een schadestaat met daarom alle schadeposten. Tenslotte zal hij of zij voor u met de verzekeraar van de tegenpartij onderhandelen over de hoogte van de schadevergoeding. Dit neemt veel tijd in beslag. De gemiddelde letselschade zaak duurt dan ook tussen de 6 maanden en 3 jaar.

Schade op het gebied van huis en tuin

Een letselschade vergoeding bestaat uit allerlei schadeposten. Welke dat zijn is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Raakt u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt als gevolg van het schade evenement, dan is er sprake van loonschade. Maar het kan ook zijn dat u nog studeert en u door het ongeval een studievertraging oploopt. Maar ook medische kosten en kosten voor hulp in het huishouden zijn kosten die onder de schadevergoeding na een ongeluk vallen.

Maar wat nu al u als gevolg van een aanrijding of bedrijfsongeval het onderhoud van uw huis of tuin niet meer kunt verrichten? Wat zijn dan de opties en worden ook de hiermee gemoeide kosten vergoed?

Ook het niet meer kunnen verrichten van het onderhoud aan uw huis of tuin is onderdeel van uw letselschade. Daarbij dient onderscheid gemaakt te worden tussen de schade op korte termijn en schade op lange termijn. Want stel dat u net bezig was met een verbouwing en u dit door het ongeluk niet af kunt maken. Er dient dan direct iemand te zijn die het werk van u overneemt. Dit kan de aardige buurman zijn, maar als deze er niet is, dan zult u een professional in moeten schakelen. Hetzelfde geldt voor uw tuin. Als deze niet winterklaar gemaakt moet worden ten tijde van het ongeluk, dan heeft u direct hulp nodig als u dit door het ongeluk niet meer kunt doen.

Uw letselschade advocaat zal in deze gevallen direct een voorschot vragen op uw schadevergoeding zodat u direct hulp in kunt schakelen. Maar wat nu als de beperking op het gebied van onderhoud blijvend is? Hoe wordt dit dan vergoed? U kunt immers niet tot ieder jaar weer een claim voor onderhoud indienen bij de verzekeraar.

De richtlijn zelfwerkzaamheid

Onderhoud van uw huis en tuin wordt door letselschade advocaten en verzekeraars “zelfwerkzaamheid” genoemd. Is hierin een beperking, dan is er recht op een jaarlijkse vergoeding voor “verlies aan zelfwerkzaamheid.” De hoogte van deze vergoeding is opgenomen in een richtlijn, de richtlijn zelfwerkzaamheid van de Letselschade Raad.

Op basis van de richtlijn zelfwerkzaamheid heeft u recht op een schadevergoeding voor onderhoud waarvan de hoogte afhankelijk is van een aantal factoren. De eerste hiervan is het soort huis waarin u woont. Dit klinkt ook wel logisch, in de regel zal een losstaand huis met een grote tuin meer onderhoud vergen en dus meer kosten dan het onderhoud van een appartement. 

Ook van belang is de bijdrage in het onderhoud vóór het ongeval. Verrichtte u vóór het ongeval bijvoorbeeld 50% van het onderhoud aan het huis en de tuin, dan wordt 50% van de kosten van het onderhoud vergoed.

Vergelijkbare blogs