Welke CV-ketel heb ik nodig?
Huis & tuin

Welke CV-ketel heb ik nodig?

Door

Je kent het wel, het is tijd voor een nieuwe CV-ketel in huis. Maar welke CV-ketel heb je nodig? Wat is de beste optie voor jouw type huis? Je koopt een CV-ketel tenslotte maar een paar keer in je leven, dus je wilt niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Iedere thuissituatie is namelijk anders en voor iedere situatie is ook weer een CV-ketel te vinden. Hoe je de beste CV-ketel voor jouw woning vindt, bespreken we in dit artikel.

Welke soorten CV-ketels zijn er?

Een nieuwe cv ketel kopen vergt aandacht. De CV-ketelmarkt bestaat namelijk uit twee segmenten: goedkopere budgetketels en kwaliteitsketels. De prijzen hoeven niet ver uit elkaar te liggen, maar onderscheiden zich voornamelijk op de volgende punten:

  • Energiezuinigheid
  • Verwachte levensduur
  • Kwaliteit en storingsgevoeligheid
  • Garantie

Zo kunnen budgetketels in aanschafprijs dus goedkoper zijn, maar deze zijn vaak een stuk minder zuinig en gaan sneller kapot. De kwaliteitsketels zijn gemaakt van betere materialen en hebben vaak meer energiebesparende onderdelen. Ze zijn daardoor over het algemeen wel duurder in de aanschafprijs, maar op lange termijn voordeliger omdat ze zuniger zijn en dus minder onderhoud vergen.

Je kiest dus niet zomaar even een CV-ketel uit voor in jouw woning. Het besluit hangt namelijk af van onder andere de volgende factoren:

Type woning

Denk dan aan een appartement, tussenwoning, hoekwoning of tweekapper en een vrijstaand huis. Deze woningen verbruiken allemaal een andere hoeveelheid.

Inhoud/gebruiksoppervlakte

Het vermogen van je CV-ketel moet niet te hoog zijn, ander is het niet efficiënt. Om zoveel mogelijk rendement uit je ketel te halen moet je berekenen wat jouw vermogen wordt. Dit doe je door de kubieke meters van je woning (LxBxH) x 65 ui te rekenen. 

Situatie van de badkamer

Is er alleen een douche aanwezig of ook een bad? Is het een spaardouche, regendouche of normale douche? Al deze factoren spelen mee in het bepalen van jouw ideale CV-ketel.

Grootte van het huishouden

Met hoeveel personen wonen jullie in het huis? Meerdere personen vragen om meer warm water. Zeker als je meerdere badkamers hebt waar tegelijk water getapt kan worden, of wanneer de keuken en de badkamer tegelijk in gebruik zijn.

Plek waar de CV-ketel komt

Hoe dichter de ketel bij de kraan hangt, hoe sneller je warm water hebt.

Vergelijkbare blogs