Waarom steeds meer wijnliefhebbers een wijnkoelkast kopen
Huis & tuin

Waarom steeds meer wijnliefhebbers een wijnkoelkast kopen

Door

Vroeger werd de wijn altijd in een speciale wijnkelder bewaard. Voornamelijk kastelen en rijke gebouwen waren standaard van een wijnkelder voorzien. In deze wijnkelders stonden kasten waarin enorm veel flessen wijn opgeslagen konden worden. Tegenwoordig zie je op niet veel plekken meer een echte wijnkelder, we wonen tenslotte niet allemaal in een kasteel. Toch kun je wijn ook tegenwoordig nog het beste in een wijnkelder bewaren. Maar hoe kun je wijn dan het beste bewaren zónder wijnkelder? Het antwoordt daarop is: in een wijnkoelkast. Een wijnkoelkast, bijvoorbeeld een wijnkoelkast van deWijnkoelkast, bootst de ideale omstandigheden van een wijnkelder perfect na en kan gewoon in de keuken geplaatst worden. 

De ideale vervanging van een traditionele wijnkelder

Een wijnkoelkast of klimaatkast is een ideale vervanging van de traditionele wijnkelder. In een wijnkoelkast wordt de wijn ook op een koele en donkere plek bewaard. Hierdoor zal de smaak van de wijn langer goed blijven, waardoor je de wijn langer kunt bewaren. Naast dat een wijnkoelkast de juiste temperatuur heeft, heeft een wijnkoelkast nog enkele andere voordelen. Zo worden wijnen bijvoorbeeld in een luchtvochtigheid bewaard met een goede luchtcirculatie. De kurk van een fles kan hierdoor niet uitdrogen en wijnen kunnen ook niet ‘verkouden’ worden. Daarnaast worden de wijnen trillingsvrij opgeslagen. Trillingen worden namelijk door de wijnkoelkast opgevangen. 

Het kiezen van een wijnkoelkast

Een wijnkoelkast is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten. Zo kun je bijvoorbeeld voor een kleine wijnkoelkast kiezen waarin slechts 12 flessen wijn opgeslagen kunnen worden. Of je kiest voor een grote wijnkoelkast met verschillende temperatuurzones waarin je tot wel 50 flessen wijn op kunt slaan. Iedere wijnkoelkast heeft zijn eigen voor- en nadelen, zoals een lekker compact formaat en de mogelijkheid om iedere soort wijn op te slaan onder de juiste temperatuur.


Bij het kiezen van een geschikte wijnkoelkast is het belangrijk dat je goed rekening houdt met de ruimte die je hebt om de wijnkoelkast neer te zetten. Daarnaast is het ook belangrijk om vooraf te bepalen of je de wijnkoelkast los neer gaat zetten of in gaat bouwen. Je kunt niet iedere wijnkoelkast inbouwen, dus kies altijd voor het juiste type. Bij het formaat van de wijnkoelkast is het belangrijk dat je rekening houdt met de wijnvoorraad die je in de wijnkoelkast op wilt slaan. Het zou natuurlijk zonde zijn als je niet genoeg ruimte hebt om al jouw wijnen op te kunnen slaan en een half lege wijnkoelkast is ook niet een heel mooi gezicht. 

Vergelijkbare blogs