De voordelen van slimme verlichting
Huis & tuin

De voordelen van slimme verlichting

Door

Huizen worden steeds slimmer. Ofwel, leveren steeds meer mogelijkheden en gemak aan de bewoners. Staat er iemand voor je deur dan kun je via een schermpje bij de bel meteen in contact komen; ook al lig je op het strand in Aruba. Thermostaten stemmen je binnenklimaat netjes af op de buitentemperatuur. Gordijnen schuiven rustig naar elkaar toe als het daglicht weg ebt. Muziekinstallaties kun je met je stem bedienen. In al die noviteiten is het lamplicht natuurlijk niet achtergebleven. Zo’n lamp is niet langer het ballonnetje dat je gewend was in te draaien of in te steken. Dat hebben we nu al 150 jaar meegemaakt. De gewone lamp kan nu omgewisseld voor haar slimme opvolger.

De lamp 2.0

Niet dat er zoveel veranderd is qua uiterlijk. De slimme lamp heeft er gewoon een paar functies bijgekregen; is als het ware voorzien van intelligentie. En daarom kan je lamplicht in je huis nu draadloos aan en uit doen. Of met kleur variëren. Of de helderheid van het licht afzwakken of juist versterken. Slimme lichttechnologie doet in feite drie zaken die de oude lampen niet konden:

• extra energiebesparing
• meer gemak leveren
• je huis beveiligen

Slimme verlichting maakt gebruik van moderne technieken. Zoals die van het bekende bluetooth. Of van Zigbee 3.0 en Meshtechnologie. Deze technieken liggen aan de basis van je bedieningspaneel; vaak je smartphone. En ook je tuinlampen kun je in een fraai lichtspel zetten. Ook al staan die lampen buiten het bereik van je wifi en bluetooth. Hieronder vijf redenen waarom je slimme lampen zou kunnen overwegen.

1. Het voordeel van bediening

Je hoeft je stoel niet meer uit voor je lamplicht. Een afstandsbediening doet het loopwerk voor je. Moderner is echter om je lampen te bedienen via een widget of app op je smartphone. Zet je liever je stem in? Dan kun je je slimme lampen verbinden met bijvoorbeeld Google Home of Amazon Alexa. Hoef je daarna alleen maar te zeggen: Siri, lichten aan! Je hebt dan wel een slimme speaker nodig. Kies eenvoudig wat je wilt dat je lampen doen zonder op te staan. Je kunt daarvoor:

• een afstandsbediening nemen
• een app op je smartphone zetten
• een slimme speaker met je stem aansturen

2. Het voordeel van besparing

Slimme lampen gebruiken maar weinig energie. Led-verlichting verkwist geen stroom; halogeen- en de voormalige gloeilampen juist wel. Een slimme verlichting ziet hoe jij door je huis beweegt en wat je patronen zijn; ben je een keukentafelzitter of is de hoekbank je stek. En van wanneer tot wanneer ongeveer? Slimme verlichting anticipeert daarop. Ben je het huis uit, dan vergeet je nooit meer de lichten uit te doen. Dat gebeurt automatisch al. Bovendien is elke slimme lamp dimbaar. Met sensors kun je op je tochtje vanuit huis door de tuin naar je schuur netjes verlicht worden zodra je begint te lopen. Daarna doven de lichten vanzelf weer. Energiezuinig ligt aan de basis van slimme lampen.

3. Het voordeel van veiligheid in en rond huis

Slimme verlichting weet ook op te treden tegen dieven en andere onverlaten, zowel in tuin als ook in huis. De lampen kunnen in ritmische patronen aan en uit springen zodat het net lijkt of er iemand door de ruimte beweegt. Geen goed nieuws voor ongewenste gasten die denken dat het huis op zo’n moment bewoond is; juist door het verspringen van de lichten. Dit soort simulaties kun je vooraf instellen zodat het voor buitenstaanders altijd lijkt alsof er iemand thuis is. Terwijl jij op strandvakantie naar Aruba bent…

4. Het voordeel van kleur

Je hebt er met slimme lampen ineens een interieurelement bij: lichtkleuren en -schakeringen. Bij een borrel met vrienden creëer je in een ommezien warm en plezierig licht met mooie kleurnuances. In een rustig moment alleen in de avond maak je je licht meditatief. Kijk je tv, dan mag de armatuur naast je gedimd; pak je er ineens de krant bij, dan kan hij fel. En slimme lampen leren je veel over kleuren. Je kunt soms ook kiezen tussen vooringestelde lichtprogramma’s. Het voordeel van kleur zit ‘m absoluut in het aanpassen van de sfeer die jij op dat moment graag wilt in je huis.

5. Het voordeel van combineren

Slimme lampen passen perfect in een smart home. Je koppelt bijvoorbeeld je verlichting aan een home assistent. Daar heb je dan je verwarming, je gordijnen, zelfs je koffiezetapparaat aangekoppeld. De home assistent zorgt ervoor dat al je slimme zaken samenwerken. Zo kom je de trap af, netjes bijgelicht. En net voor je de keuken in komt, gaat het rolgordijn omhoog en begint het koffiezetapparaat te pruttelen. Je ochtendkrant snel gehaald en je systeem kent je lievelingsstoel en licht die al bij. Slim bezig.

Vergelijkbare blogs