Wat is een VPN en waar kun je deze voor gebruiken?
Divers

Wat is een VPN en waar kun je deze voor gebruiken?

Door

Je hebt de term VPN server vast wel eens voorbij zien komen. Je kunt het vandaag de dag goed gebruiken als je veel op het internet te vinden bent. Bijna alle grote bedrijven gebruiken tegenwoordig een VPN om hun netwerk veilig te houden, vooral als ze werken met gevoelige gegevens van hun klanten, zoals een bank of een internet provider. Maar wat is een VPN nu eigenlijk en wat kun je er allemaal mee doen? Dat gaan we je vertellen in dit artikel!

Wat is een VPN?

De afkorting VPN staat voor virtueel privé netwerk. Het is in feite een veilige tunnel tussen jouw apparaat en het netwerk. Met een VPN server bescherm jij jouw internetverkeer tegen alles van buitenaf, zoals gluurders, censuur en hackers. Je kunt met een VPN dus jouw online identiteit verbergen, zodat je gegevens nergens op worden geslagen. Wanneer je met een VPN verbonden bent, gaat al jouw internetverkeer via een beveiligde tunnel waar niemand naar binnen kan kijken van buitenaf. Ook hackers, de overheid of internetproviders niet. Er zijn verschillende aanbieders van VPN servers, maar niet allemaal  van even hoge kwaliteit. Ben je op zoek naar een goede VPN aanbieder? Kijk dan eens naar ExpressVPN.

Waar kun je een VPN voor gebruiken?

Zoals we eerder al benoemden, gebruiken bedrijven een VPN vaak om hun gegevens of de klantgegevens te beschermen. Daarnaast wordt het gebruikt voor medewerkers die op verschillende locaties werken, zodat ze ook als ze niet op kantoor zijn altijd verzekerd zijn van een veilige verbinding zonder gluurders. Consumenten gebruiken een VPN vooral om hun online identiteit verborgen te houden. Op die manier kun je toegang krijgen tot websites en diensten die anders misschien ontoegankelijk zouden zijn, bijvoorbeeld omdat ze alleen in bepaalde landen toegankelijk zijn. Met behulp van een VPN kun je zo’n website namelijk laten denken dat jij je in een ander land bevindt.

Voordelen van een VPN

Met behulp van een VPN kun je dus online je locatie veranderen, zodat websites denken dat je in een ander land bent. Je krijgt hiervoor een nieuw IP adres, waarmee je websites in ieder land kunt bekijken, zolang die landen onderdeel uitmaken van de VPN die je aan hebt geschaft. Dit kan namelijk nogal verschillen per VPN aanbieder. Daarnaast kun je online je privacy beschermen, aangezien niemand mee kan kijken en dus niemand weet wie je bent. Je persoonlijke gegevens en IP adres blijven verborgen. Hierdoor ben je dus veel veiliger als je online bent, bijvoorbeeld voor virussen of andere gevaren die je tegen kunt komen op een netwerk dat niet goed beveiligd is. Ten slotte kun je met behulp van een VPN toegang krijgen tot websites die normaal geblokkeerd zijn in jouw land of regio. 

Vergelijkbare blogs