Do’s en don’ts bij het kiezen van een babynaam
Divers

Do’s en don’ts bij het kiezen van een babynaam

Door

Een babynaam bedenken lijkt misschien makkelijk, maar toch vinden de meeste mensen het lastig. Niet gek, want jullie kunnen je kindje talloze namen geven. Omdat jullie kind een naam voor de rest van zijn of haar leven draagt, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Om te voorkomen dat je keuzes maakt waar je later spijt van krijgt, zetten we hier een aantal do’s en don’ts bij het kiezen van een babynaam op een rijtje.

Do: Lijstje maken met meerdere namen

Wanneer je op zoek bent naar een naam voor een baby, doe je er goed aan een lijstje te maken. De kans is namelijk klein dat de eerste beste naam die in je opkomt uiteindelijk ook de naam van je kind wordt. Schiet je een leuke naam te binnen? Noteer hem dan. Op deze manier ontstaat er na een tijdje een lijst met namen waar je uit kunt kiezen. Sommige stelletjes maken samen een lijst met meiden- en jongensnamen, maar dit kan ook individueel. Schrijf allebei namen op die jullie mooi vinden en wissel na enige tijd de lijstjes uit. Streep allebei de namen weg die jullie niet mooi vinden en voeg de lijstjes vervolgens samen.

Do: Namen opschrijven en hardop uitspreken

Hebben jullie meerdere jongens en meisjes namen bedacht? Schrijf ze dan op in combinatie met de achternaam. Op deze manier zie je hoe de naam er op papier uitziet. Spreek de voor- en achternaam bovendien hardop uit voordat je er definitief voor kiest. Een voornaam kan op zichzelf misschien leuk klinken, maar in combinatie met de achternaam is dit misschien niet het geval.

Do’nt: Wachten tot vlak voor de bevalling

Sommige mensen wachten tot vlak voor de bevalling met het bedenken van een naam. Doe dit niet, want dan heb je wel andere dingen aan je hoofd. Je kunt het beste al beginnen zodra je weet dat je zwanger bent. Op deze manier heb je niet alleen voldoende tijd om een naam te bedenken, maar kun je ook aan een naam wennen. Bovendien leef je op deze manier met minder stress toe naar de bevalling.

Do’nt: Naam te snel schrappen

Als jullie samen naar babynamen kijken, zitten er vast en zeker namen tussen waar je niet aan kunt wennen. Wanneer één van jullie een naam niet mooi vindt, besluiten jullie waarschijnlijk dat die naam het in ieder geval niet gaat worden. Het is immers belangrijk dat jullie allebei achter de naam staan. Schrap een naam alleen niet te snel. Soms is het namelijk een kwestie van wennen. Neem daarom nooit direct een besluit, maar laat de naam altijd even bezinken. Leg het lijstje aan de kant en kijk er op een later moment opnieuw naar. Misschien vind je het nu juist wel een leuke naam. 

Vergelijkbare blogs