Een nieuwe cv-ketel kopen? Let hierop
Huis & tuin

Een nieuwe cv-ketel kopen? Let hierop

Door

Aan cv-ketels hangt een aardig prijskaartje. Het is daarom verstandig je eerst in de verschillende soorten en mogelijkheden te verdiepen, voordat je tot aankoop overgaat. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kopen van een nieuwe cv-ketel? In dit artikel delen we enkele belangrijke aandachtspunten. Trek echter niet te snel je portemonnee: professioneel onderhoud cv ketel kan de levensduur nog aanzienlijk verlengen.

Plannen van de gemeente

Het is zonde om een oude, nog werkende cv-ketel te vervangen als de woning aangesloten gaat worden op een warmtenet. Weet je niet of dit bij jou het geval gaat zijn? Win dan informatie in bij je gemeente over de verduurzamingsplannen voor jouw woonwijk. Mochten er plannen liggen om binnen enkele jaren van het gas te gaan, dan kan een erkende monteur de levensduur eventueel nog wat oprekken door cv onderhoud te verrichten of onderdelen te vervangen. Daarnaast is het een optie om de ketel te laten verwijderen en een nieuwe cv-ketel te huren met een flexibel jaarcontract.

Een zuinig energielabel

De meeste duurzame cv-ketels vragen om een flinke investering. Hoewel het neertellen van een groot bedrag vaak tegen ons gevoel indruist, is het verstandig om dit te doen. Onderaan de streep levert een duurzame cv-ketel namelijk het hoogste rendement op. De meest zuinige cv-ketels hebben een energielabel A++ voor het verwarmen van radiatoren en energielabel A voor het tapwater.

Let bij het uitzoeken van een nieuwe cv-ketel ook op de type ketels. Afhankelijk van je woning heb je de keuze uit een soloketel of een combiketel. Een soloketel regelt alleen de verwarming in huis, een combiketel zorgt ook voor warm water uit de kraan.

De CW en capaciteit van de ketel

Ook andere factoren spelen een rol bij de keuze voor een cv-ketel. Zo is ook de capaciteit een aspect om rekening mee te houden. De capaciteit van een cv-ketel (ook wel warmwatercomfort genoemd) wordt ingedrukt in ‘CW’. Hoe hoger de CW-klasse is van een cv-ketel is, hoe meer warm water de ketel per minuut kan produceren. Voor de meeste huishoudens is een CW3-ketel al voldoende.

Ook het vermogen uitgedrukt in kilowatt (kW) is een aspect om in ogenschouw te nemen. De meeste combiketels hebben vandaag de dag een vermogen van 20 kW of hoger. Hoewel de meeste woningen al 10 kW al voldoende hebben is het belangrijk hier goed op te letten. Als het vermogen te klein is wordt het verwarmen van je woning een uitdaging.

Plaatsing van de cv-ketel

Dat de cv-ketel vroeger op zolder werd geplaatst, wil niet zeggen dat dit nog altijd de meest optimale plek is. Soms kan het voordeliger uitpakken om de cv-ketel bijvoorbeeld in de bijkeuken te laten plaatsen. Of dit het geval is hangt geheel af van hoe jouw woning in elkaar zit. Alleen een erkend installateur kan je hierover van advies voorzien. Breng hierbij ook in kaart of het mogelijk is om de cv-ketel waterzijdig in te laten regelen om het potentiële energieverbruik te verlagen.

Vergelijkbare blogs