Tips bij het kopen van een wijnkoelkast
Huis & tuin

Tips bij het kopen van een wijnkoelkast

Door

Ben jij van plan om een wijn koelkast aan te schaffen? Het kopen van een wijnkast is een goede investering als je een echte wijnliefhebber bent. Je zorgt er met een wijnkast namelijk voor dat jouw wijnen onder de meest ideale omstandigheden bewaard worden, waardoor de smaak langer goed blijft en de wijn langer bewaard kan worden. Maar waar moet je nu precies op letten bij het kopen van een wijnkast? Aan de hand van dit artikel geven wij enkele handige tips bij het kiezen van de beste wijnkast voor jouw situatie. Zo lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikt model, waar je op moet letten voor de kwaliteit van de wijn en of je beter voor 1 zone of voor meerdere zones kunt kiezen.

Kijk goed naar de ruimte en het uiterlijk

Bij het kiezen van een wijnkast zijn er een aantal praktische overwegingen waar je rekening mee dient te houden. Zo is het bijvoorbeeld slim om te bepalen hoe groot de wijnkast moest zijn. Wil je meer of minder dan 50 wijnflessen op kunnen bergen? Hoeveel ruimte heb je in je huis voor een grote wijnkoelkast? Of wordt het toch een klein wijnkoelkastje? Naast de ruimte is het ook slim om naar het uiterlijk van de wijnkast te kijken. Welke wijnkast past het beste bij jouw interieur op het gebied van kleur en materiaal? En kies je voor een wijnkast met of zonder sfeerverlichting? 

De luchtkwaliteit in de wijnkast

Om jouw wijnen echt onder de meest optimale omstandigheden te kunnen bewaren is het belangrijk dat de luchtkwaliteit in de wijnkast goed is. Er moet bijvoorbeeld voldoende verse lucht naar binnen kunnen komen en ook de luchtvochtigheid moet altijd goed op peil zijn. De meeste wijnkasten zijn voorzien van een koolstoffilter, een regelaar voor de luchtcirculatie en een regelaar voor de luchtvochtigheid. De luchtcirculatie is belangrijk zodat de wijn goed door de kurk van de fles kan ademen, zonder dat de wijn gaat oxideren. Tijdens het ademen van de wijn wil je natuurlijk niet dat er nare geurtjes in de wijn trekken en de wijn beïnvloeden, waardoor ook een koolstoffilter niet kan ontbreken. De wijn zal dan namelijk zijn karakter verliezen. De juiste luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de kurk van de fles niet uitdroogt en dat de wijn hermetisch afgesloten blijft. 

Witte wijn, rode wijn of allebei?

Drink jij het liefst witte wijn of wissel je dit toch ook graag af met een lekker rood wijntje? Ook de wijn die je drinkt speelt een rol bij de keuze. Witte wijnen en rode wijnen worden namelijk op een andere temperatuur uitgeserveerd. Een wijnkast is verkrijgbaar in één temperatuurzone of in meerdere temperatuurzones. Als je meerdere wijnen drinkt is een wijnkast met meerdere temperatuurzones aan te raden. Drink je slechts één soort wijn? Dan kun je ook kiezen voor een kast met één temperatuurzone. 

Vergelijkbare blogs