planten-verzorg-gids
Huis & tuin Lifestyle Persoonlijk

Mijn ultieme planten-verzorg-gids

Door

Ik heb al vaak mijn best gedaan om ervoor te zorgen dat mijn planten in mijn bloempot binnen het lootje niet leggen, maar dit is me pas sinds het thuiswerken en de pandemie echt gelukt. Daarom wil ik jullie helpen ook die groene vingers te krijgen en je planten die je binnen hebt staan een tweede leven te geven. Dit begint allereerst met een goede bloempot binnen die gaten heeft aan de onderkant van de pot. Dit zorgt ervoor dat er geen water aan de onderkant van de pot blijft zitten. Te veel vocht zorgt er namelijk voor dat de wortels van je planten gaan rotten en dit kan weer leiden tot een dode plant. Onthoud daarom dat te weinig water altijd beter is dan teveel water voor planten! Om ervoor te zorgen dat je hele huis niet onder het water zit tijdens het watergeven komen meeste bloempotten met een schaal die onder de bloempot hoort. Óf je kan net zoals mij je bloemen onder de kraan in de gootsteen water geven en langzaam laten uitdruppelen tot er geen water meer uit de pot komt!

Bloempotten en vazen

Ook een glazen vaas is een goede optie als je liever geen bloempot binnen hebt staan. Met glazen vazen kan je namelijk goed zien of je plant alles krijgt wat het nodig heeft. Te veel water of te weinig? Geen probleem! Verschoon de bodem van je glazen vaas als deze te veel opgehoopt water heeft vastgehouden en je plant erbij hangt alsof hij verzopen is. Te weinig water laat weer zien dat de bodem te droog is in de glazen vaas. Als beginner is een glazen vaas zeker ideaal om een plant of bloem in neer te zetten, omdat je hierdoor goed oog kan houden op de belangen van je plant.

Bloempotten vullen

Als je echter toch voor de bloempot hebt gekozen moet je de bloempot vullen met een bodem. Velen kiezen voor de algemene potgrond die ze bij het tuincentrum in de aanbieding hebben gescoord. Trap hier echter niet in! Na wat onderzoek ben ik er namelijk achter gekomen dat de bodem van de plant of bloem eigenlijk enorm belangrijk is! Deze moet namelijk niet te veel water vasthouden en niet te weinig water loslaten. Hierdoor ben ik tot de conclusie gekomen dat de volgende drie bodem soorten gemixt het beste resultaat opleveren: grit korrels, orchidee schors en potgrond. Met een pot mix als deze wordt het onderhouden van je planten of bloemen nog makkelijker. Mijn aanrader is daarom: bloempot vullen met een bodem mix die gebalanceerd is!

Vergelijkbare blogs