racefiets kopen
Divers Lifestyle Persoonlijk Review

Ik heb een racefiets gekocht!

Door

Nee niet voor mezelf, hoor. Ik vind fietsen niet vervelend, maar ik kies liever andere manieren om fit en gezond te blijven. Maar binnenkort vieren we de verjaardag van Jeroen en ik ben al tijden op zoek naar een goed cadeau voor hem. Toen we laatst mijn fiets na een reparatie op gingen halen, stond hij wel erg geïnteresseerd naar de uitgestalde racefietsen te kijken. Hij vindt het erg leuk om lange afstanden te fietsen, maar eigenlijk is zijn fiets daar niet zo geschikt voor. Dus krijgt hij van mij een racefiets! De hoogste tijd om eens uit te zoeken waar je bij het kopen van een racefiets op moet letten.

Hoeveel kost een racefiets eigenlijk?

Ik houd heel veel van Jeroen, maar mijn budget voor zijn verjaardagscadeau kent wel grenzen. Bovendien is hij een beginner, dus wil ik niet direct veel geld uitgeven aan een dure fiets die hij misschien maar een paar keer gebruikt. De racefietsen in onze fietsenwinkel uit het goedkopere segment kosten rond de €500, dus dat is goed te doen. Bovendien zijn er met regelmaat leuke aanbiedingen waarbij je veel korting krijgt. Ik moet dus even de aanbiedingen in de gaten houden, maar ik kan ook even contact opnemen om te vragen naar de laagste prijs.

Welke maat moet de fiets hebben?

Als je veel kilometers gaat maken, moet de racefiets natuurlijk wel lekker zitten. Daarbij is de keuze van de juiste framemaat het belangrijkste. Na even googelen kwam ik erachter dat je de maat van het frame kunt berekenen door je binnenbeenlengte te vermenigvuldigen met 0,68. Gelukkig koop ik ook regelmatig broeken voor hem, dus weet ik wat zijn binnenbeenlengte is. Het is een lange jongen, dus heeft hij framemaat 56 en 26inch banden nodig. Ik weet nu voldoende om de racefiets te bestellen. Hij kan later zelf terug gaan naar de fietsenwinkel voor de nodige fine tuning.

Is het materiaal belangrijk?

Om goed te kunnen presteren is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Met mijn budget kom je echter al snel bij een stalen frame uit. En dat is voor nu prima. Je kunt sneller fietsen met een aluminium of een carbon frame, maar mijn vriend is een beginner. Als hij het koersen echt zo leuk vindt als hij denkt, kan hij later altijd nog een duurdere fiets kopen. Ik heb een supermooie stalen racefiets voor hem uitgezocht die morgen al thuis wordt bezorgd door onze fietsenwinkel. Ik ben zo benieuwd naar zijn reactie… Spannend!

Vergelijkbare blogs