Wijnproeven en mindfulness: wat hebben ze met elkaar gemeen? 
Divers

Wijnproeven en mindfulness: wat hebben ze met elkaar gemeen? 

Door

Steeds meer mensen streven er tegenwoordig naar om mindfulness toe te passen in hun dagelijkse bezigheden. Mindful de afwas doen, koken, of mindful wandelen: het werkt ontspannend omdat je je aandacht richt op slechts één activiteit in het hier-en-nu. Maar is die focus niet ook precies datgene wat je nodig hebt als je naar een wijnproeverij gaat? Jazeker, wijn proeven en mindfulness hebben veel overeenkomsten. Ontdek in dit blogartikel waarom! 

Je neemt voor allebei de tijd 

Allereerst is zowel mindfulness als wijn beoordelen een kwestie van je op één ding tegelijk richten, en hier de tijd voor nemen. Het proeven en beoordelen van de smaak vergt namelijk de nodige concentratie. Wil je eens wijn proeven zoals de connaisseurs dat ook doen? Dan is het handig om eerst een geschikte setting te creëren. Dim de lichten, leg je mobiele telefoon weg, en ga comfortabel zitten. Probeer de rust in jezelf te hervinden. Vanuit die concentratie heb je alle ruimte om de wijn goed te proeven. En dat is precies wat ook het doel is van mindfulness: je concentratie volledig richten op wat je doet. 

Je gebruikt voor beide verschillende zintuigen

Een van de belangrijke uitdagingen in de mindfulness, is om innerlijke kalmte te vinden door je aandacht naar het moment te brengen. Een bekende oefening in de mindfulnesstraining is om al je zintuigen ‘wakker te maken.’ Dit doe je simpelweg door om je heen te kijken en waar te nemen wat je ziet, hoort, voelt, ruikt en eventueel proeft.
Als je wijn écht goed wil proeven, is het ook zaak om al je zintuigen op scherp te zetten en samen te laten werken. Allereerst kijk je naar de kleur van de wijn. Hierbij is het zaak dat je niet afgaat op wat je al weet, maar echt durft te vertrouwen op wat jouw ogen op dat moment waarnemen. 


Een voorbeeld: zonder te kijken, denk je te weten dat rosé wijn roze is van kleur. De naam zegt het immers al, toch? Kijk nu eens goed naar de Rosé. De Rosé wijnen komen namelijk voor in verschillende kleurnuances, van diep donkerroze, tot zalmroze, en lichtoranje. Kun je de exacte tint benoemen? 

Dit geldt ook voor rode en witte wijnen. Zo kan een witte rioja die op eikenhout gerijpt is goudgeel zijn van tint, en kan een jonge Pinot Grigio witter of soms zelfs bijna transparant zijn van kleur. Nadat je de kleur weet ga je walsen, ruiken, en dan pas proeven! 

Het werkt allebei ontspannend

Even los van dat je misschien ontspannen wordt van de alcohol in de wijn, kom je zowel van mindfulness als van wijn proeven in een rustige stemming. Juist omdat je al je gedachten even laat voor wat ze zijn en je alleen richt op je zintuiglijke waarnemingen.
Een leuke ontspanningsoefening, toch?

Vergelijkbare blogs