gaskachel of houthaard
Huis & tuin

Kies je een gaskachel of een houthaard?

Door

Ik zit er al een tijdje over te denken om een haard te kopen voor mijn woonkamer. Ik vind dat zo gezellig en knus, zo’n warm vlammenspel. Een houthaard lijkt me echter niet ideaal, dat vergt mij veel te veel onderhoud. Een gashaard is wat dat betreft veel handiger, maar geeft zo’n kachel wel dezelfde warme sfeer als een openhaard? Ik zocht het voor je uit!

De voordelen van een gashaard

Er zijn verschillende redenen waarom ik een gashaard verkies boven een openhaard waarin je hout moet stoken. Voor mij is de constante aanvoer van brandstof toch wel het grootste pluspunt. Geen gedoe met het kopen en aansteken van houtblokken. Bovendien zijn gashaarden in heel veel verschillende types te koop. Je kunt een inzetgashaard kiezen die helemaal mooi wegvalt in de muur of juist een opvallend design kiezen die door zijn ontwerp veel bekijks trekt. Ik was altijd bang dat een gashaard de romantiek van een houthaard mist, maar de techniek heeft niet stil gezeten. De nieuwste gashaarden zijn niet van een houthaard te onderscheiden.

Heeft een gashaard ook nadelen?

Als je voor een gashaard kiest, moet je er natuurlijk wel rekening mee houden dat je een gasleiding hebt voor de aanvoer van brandstof. Net als bij een houthaard, moet er bovendien een rookkanaal aanwezig zijn om de verbrandingsgassen af te voeren. Heb je dit niet en is het ook niet mogelijk om deze te installeren, dan kun je geen gashaard plaatsen. Een houthaard wordt het dan echter ook niet, want een rookkanaal is echt noodzakelijk. Een laatste optie is dan de elektrische kachel, maar deze doet qua sfeer wel echt onder voor een hout- en een gashaard. In dat geval zit ik net zo lief bij mijn centrale verwarming.

Waarom ik voor een gashaard kies

Na lang wikken en wegen heb ik toch besloten om voor een gashaard te gaan. Een gashaard geeft zoveel gebruiksgemak, daar kan een houtkachel niet tegenop. Bovendien heb ik al een gasleiding liggen en zit er in de wand nog een oud rookkanaal van een open haard die er vroeger heeft gezeten. Er zijn dus niet veel aanpassingen aan mijn huis nodig. Mijn enige zorg was dat ik het vlammenspel zou missen, maar ik ben er achter dat ik dat helemaal niet hoef te missen. Ook moderne gashaarden zijn in types verkrijgbaar die vlammen laten zien precies zoals een houthaard dat doet. Ik ben overtuigd! Jij ook?

Vergelijkbare blogs