Traditionele beugel vs. onzichtbare beugel: wat zijn de verschillen?
Persoonlijk

Traditionele beugel vs. onzichtbare beugel: wat zijn de verschillen?

Door

Als je scheve tanden hebt, wil je misschien niets liever dan ze rechtzetten. Dit kan alleen door een beugel te nemen. Je kunt voor een traditionele beugel met slotjes kiezen, maar ook voor een onzichtbare beugel. Weet je niet goed voor welke van de twee opties je moet kiezen? Lees dan vooral verder. In deze tekst leggen wij je namelijk uit wat de verschillen zijn tussen een traditionele beugel en een onzichtbare beugel.

Zichtbaarheid

Een eerste verschil tussen beide beugels zit hem in de zichtbaarheid. Draag je een traditionele beugel? Dan is dit direct te zien zodra jij je mond opent. De slotjes van deze beugel worden namelijk op je tanden gelijmd. Veel kinderen krijgen zo’n beugel om hun tanden recht te zetten, maar als volwassene schaam jij je misschien om met een slotjesbeugel rond te lopen. In dat geval biedt een onzichtbare beugel uitkomst.

Zoals de naam eigenlijk al verklapt, is het voor anderen in principe niet te zien als je een onzichtbare beugel draagt. Dit komt doordat aligners – zoals deze beugels ook wel genoemd worden – gemaakt zijn van transparant kunststof. Hierdoor kun je er doorheen kijken. Doe je zo’n beugel in? Dan blijven je tanden ‘gewoon’ zichtbaar. Iemand anders ziet hierdoor niet dat je een beugel draagt.

Behandelduur

Naast de zichtbaarheid zit er ook verschil in de behandelduur van een traditionele beugel en een onzichtbare beugel. Over het algemeen duurt het met een traditionele beugel langer voordat je (weer) rechte tanden hebt. Zo’n beugel moet je vaak minimaal een jaar dragen, maar er zijn ook mensen die er wel twee tot drie jaar mee rondlopen.
Kies je voor een onzichtbare beugel? Dan is de behandelduur over het algemeen een stuk korter. Gemiddeld gezien duurt een behandeling met een onzichtbare beugel slechts 4 tot 9 maanden. Dit hangt overigens wel af van de complexiteit van de correctie. Als je tanden erg scheef staan, zit je langer aan een onzichtbare beugel vast. Je tanden moeten immers verder verplaatsen en dat kost tijd. Toch zie je na enkele weken vaak al de eerste resultaten.

Prijs

Ook qua prijs verschillen traditionele en onzichtbare beugels van elkaar. Zo ben je onderaan de streep vaak duurder uit met een slotjesbeugel. Dit komt niet alleen door de langere behandelduur, maar ook doordat je regelmatig naar een orthodontist moet om je beugel bij te laten stellen. Bovendien is de behandeling met een onzichtbare beugel vaak een stuk efficiënter en effectiever en dat zie je terug in de prijs.

Gemak

Een laatste verschil zit hem in het gemak van beide beugels. Doordat een traditionele beugel op je tanden gelijmd wordt, draag je hem altijd. Dit is bij een onzichtbare beugel niet het geval, want je kunt de aligners makkelijk in- en uitdoen. Doe ze vooral uit tijdens het eten of drinken, want dan gaan ze langer mee. Bovendien voorkom je dat er etensresten in gaan zitten. Extra bijkomstigheid is dat je niet naar de orthodontist hoeft, want je krijgt de verschillende aligners thuis gestuurd.

Vergelijkbare blogs