stukadoor
Huis & tuin Review

Doe beroep op een stukadoor voor de afwerking van je muren

Door

Zelf ben ik absoluut geen handige Harry, of Harriette in mijn geval. Ik zal dan ook nooit een appartement of een huis kopen waar nog werken in moeten gebeuren. Gelukkig denkt niet iedereen hier hetzelfde over. Wanneer er nog veel renovaties moeten gebeuren, moet je verschillende experts inschakelen om je woning terug in orde te krijgen. Voor de afwerking van je muren kan je alvast op zoek gaan naar een stukadoor.

Wat doet een stukadoor?

Een stukadoor brengt stucwerk, ook wel pleisterwerk genoemd, aan op muren en plafonds. Het doel hiervan is deze egaal te maken zodat ze er netjes uitzien. Daarnaast zorgt hij er ook voor dat eventuele scheuren en oneffenheden worden hersteld waardoor je muren ook worden beschermd. 

Wanneer je op zoek bent naar een stukadoorsbedrijf, kan je er eenvoudig op het internet een vinden door stukadoor te laten volgen door de stad waar je woont. Voorbeelden zijn stukadoor Amsterdam of stukadoor Groningen. Zo vind je eenvoudig alle stukadoorsbedrijven in jouw regio. 

Welke soorten technieken gebruikt een stukadoor?

De eenvoudigste en meest gebruikte techniek van een stukadoor is het vlak pleisterwerk. Hierbij wordt een vlakke pleisterlaag op de muur of het plafond aangebracht om eventuele scheuren en barsten te herstellen en de muur egaal te maken. 

Naast bescherming van de muren of plafond, kan stucwerk ook dienen om decoratie op de muren of plafond te plaatsen. Dit wordt trek- en draaiwerk genoemd. Hierbij worden door middel van bepaalde sjablonen versieringen in gips gemaakt. Het is belangrijk dat dit snel wordt gedaan, omdat de sjablonen niet meer kunnen aangepast worden zodra de gips is opgedroogd. Indien een stukadoor echt gespecialiseerd is in deze versieringen, kan dit ook gebeuren zonder sjabloon. Dit wordt vrij stucwerk genoemd. Een stevige en vaste hand is hier essentieel. 

In sommige gevallen wordt er ook gekozen voor sgraffito. Hierbij worden meerdere lagen in verschillende kleuren op je muur of plafond aangebracht. In de bovenste laag wordt er dan een decoratie uitgesneden, waardoor de lagen eronder zichtbaar worden. Een andere naam voor dit stucwerk is ook kraspleisterwerk. 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de soorten technieken die een stukadoor kan gebruiken. Wanneer je overtuigd bent, kan je beroep doen op onder meer stukadoor Amsterdam om je muren te behandelen. 

Wanneer je muren helemaal afgewerkt zijn, kan je beginnen met de aankleding en inrichting van je woning. 

Succes!

Vergelijkbare blogs