Gordijnen ophangen doe je zo
Huis & tuin

Gordijnen ophangen doe je zo

Door

Wanneer je een nieuw huis hebt of je huis gaat renoveren, ben je vast ook toe aan iets nieuws voor de ramen, namelijk: gordijnen. Goed, die gordijnen uitzoeken is niet zo lastig. Het ophangen is misschien een iets minder makkelijke klus. Daarom vertellen we je in dit artikel een aantal tips over hoe je het beste je gordijnen kunt ophangen.

1. Bepaal de plek van de gordijnen

Voordat je direct begint, is het altijd handig hoe en waar je de gordijnen gaat ophangen. Er zijn namelijk een aantal verschillende opties voor het ophangen van je gordijnrails. Wil je de gordijnen in het kozijn, voor het kozijn of boven het kozijn? Kijk wat het beste past en in jouw voorkeuren en wensen aansluit. 

2. Meten is weten

Als je de plek hebt bepaald, is het belangrijk om de lengte van de gordijnrails op te meten. Stel je voor dat je de rails op het kozijn wilt plaatsen, dan moet je bijvoorbeeld rekening houden met een overlap van 20 centimeter. Zo vallen de gordijnen langs de ramen in plaats van ervoor. Kom je er niet helemaal uit met opmeten? Denk dan eens aan het laten maken van een gordijnrails op maat: zo weet je zeker dat je gordijnen precies passen voor jouw raam. 

3. Het ophangen

Een gordijnrails ophangen is precisiewerk. Je kunt deze rails aan het plafond of aan de wand installeren. Denk eraan dat als je bijvoorbeeld voor het plafond kiest, je de gordijnrails dan niet te strak tegen de muur bevestigd. Wanneer je er ongeveer drie centimeter tussen laat, kan de gordijn losjes tussen de muur en de rail komen te hangen. 

4. De stof uitkiezen 

Als je op maat gemaakte gordijnen laat maken, hoef je natuurlijk niets in te korten. Doe je dit niet, dan is het handig om van de onderkant van de rail tot op de grond te meten en hier ongeveer twee centimeter vanaf te halen. Zo voorkom je dat je nieuwe gordijnen de vloer raken.

Vergelijkbare blogs