Boxspring kopen: Waar moet ik op letten?
Persoonlijk

Boxspring kopen: Waar moet ik op letten?

Door

Ondanks dat boxsprings een zeer belangrijk onderdeel zijn van een bedcombinatie, wordt het uitzoeken hiervan toch vaak onderschat. Het is logisch dat er veel tijd wordt gestopt in het uitzoeken van het juiste matras en dat een boxspring daardoor op de tweede plaats komt. Maar toch heeft een boxspring meer impact op een matras, en dus je uiteindelijke kwaliteit van slapen, dan veel meer mensen denken. Daarom hebben wij een aantal punten opgesteld waar je op kan letten als je een boxspring gaat kopen.

Wat is een boxspring eigenlijk

Een boxspring is een bedbodem dat als onderstel en ondersteuning fungeert voor je matras. Dit bedbodem bestaat meestal uit een houten frame met latten en metalen veren, bedekt met stof. Volledig metalen boxsprings zijn ook gebruikelijk. Tegenwoordig worden er meer stalen frames gebruikt voor meer ondersteuning dan de traditionele onderstellen met alleen een houten frame.

Waarom neemt men een boxspring

De belangrijkste redenen om een boxspring te nemen zijn:

– Ze helpen bij de ventilatie. Een goede luchtcirculatie is zeer welkom voor het matras om deze lekker fris en schimmelvrij te kunnen houden. Met een boxspring wordt deze circulatie verhoogd en kan het matras beter ademen. Een ander bijkomend voordeel van de verbeterde luchtcirculatie is het voorkomen van huisstofmijt of andere schadelijke allergenen.

– De boxspring voegt hoogte toe. Er zijn boxsprings op allerlei verschillende hoogtes verkrijgbaar. Voor elk wat wils. Hierdoor wordt het makkelijker om in en uit bed te stappen en dat levert op de lange termijn minder lichamelijke klachten op.

– Er wordt door een boxspring extra ondersteuning geboden. Deze extra ondersteuning zorgt er met een speciale schokdemping voor dat het matras minder snel beschadigd of doorzakt. Het matras blijft langer de goede kwaliteit behouden, wat goed is voor zowel de lichamelijke gesteldheid als de duurzaamheid. Er hoeft namelijk minder snel een nieuw matras gekocht te worden.

Waar moet ik rekening mee houden met het kopen van een boxspring

Welk type boxspring uiteindelijk het beste voor je is, hangt af van het soort matras dat je hebt en de eigenschappen die je voorkeur hebben. Hier zijn een aantal factoren waarmee je rekening kan houden bij het kiezen van een boxspring:

Hoogte: Een hoge boxspring is beter voor wie wat extra hoogte nodig heeft bij het opstaan. Als je een diep matras hebt, is een lagere boxspring een betere optie.

Maat: De boxspring moet passen bij je matrasmaat, zonder over de randen te hangen.

Type: Bepaalde matrastypes zijn beter geschikt voor boxsprings dan andere. Zo krijgen binnenveringsmatrassen de beste ondersteuning van bijvoorbeeld de Serta boxspring en hebben schuimmatrassen meer ondersteuning nodig dan een boxspring kan bieden.

Vergelijkbare blogs