Zo kies je de perfecte eettafel!
Huis & tuin

Zo kies je de perfecte eettafel!

Door

Ben je opzoek naar een nieuwe eettafel, maar vind je het lastig om te bepalen welk model het beste in jouw eethoek past? In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten bij het kopen van een nieuwe eettafel.

  1. Formaat

Welk formaat eettafel geschikt is voor jouw eethoek is logischerwijs in de eerste plaats afhankelijk van de beschikbare ruimte. Laat vooral voldoende ruimte vrij rondom de tafel. Dat voorkomt dat de eethoek benauwd oogt. Tevens is het belangrijk om na te denken over hoeveel mensen je kwijt wilt kunnen aan de eettafel. Reken minstens 1 meter vrije ruimte tussen de tafel en de muur of andere meubels en 60 centimeter per zitplaats.

  1. Vorm

Eettafels zijn er in diverse vormen. Welke vorm eettafel bij jou past, is naast een kwestie van smaak eveneens afhankelijk van de ruimte waarin je de eettafel wilt plaatsen. Niet iedere ruimte is geschikt voor iedere vorm eettafel. Een rechthoekige tafel is het meest gangbaar en versterkt rechte lijnen, maar leent een ronde tafel zich buitengewoon goed voor kleine(re) eetkamers.

  1. Tafelpoten

De keuze wat betreft tafelpoten is tegenwoordig zeer uitgebreid. Welke poten het beste bij jouw eettafel passen, hangt af van je persoonlijke voorkeur en de gewenste zitruimte. Sommige soorten zullen de zitruimte beperken. Zo beperkt een tafel met x-poot aan de kopse kant je in de mogelijkheid aan het hoofd van de tafel te zitten.

  1. Tafelblad

Het is ook belangrijk rekening te houden met de dikte van je tafelblad. Dit bepaalt namelijk hoeveel ruimte je nog hebt tussen de zitting van je stoel en de onderkant van het tafelblad. Het is immers wel comfortabel om met je benen over elkaar te kunnen zitten. 

  1. Materiaal

Tenslotte kun je kiezen uit uiteenlopende materiaalsoorten. Het materiaal heeft hoofdzakelijk invloed op de uitstraling en het onderhoudsgemak van de eettafel. Hout heeft relatief veel onderhoud nodig, terwijl een kunststof eettafel vrijwel onderhoudsarm is. Een houten eettafel straalt daarentegen wel meer warmte uit. Uiteindelijk is de materiaalkeuze eveneens vooral een kwestie van smaak. 

Je interieur verfrissen? Bekijk Room21 eens!

Vergelijkbare blogs