onthardingszout vaatwasser
Divers Huis & tuin

Waarom is onthardingszout belangrijk voor mijn vaatwasser?

Door

Net toen ik de vaatwasser aan wilde zetten begon er een rood lampje te knipperen: het was weer tijd om het onthardingszout aan te vullen. En je raadt het al: ik was natuurlijk vergeten om onthardingszout te kopen nadat ik het de vorige keer had opgemaakt. Even stond ik te twijfelen in de keuken. Kon ik de vaatwasser wel aanzetten zonder onthardingszout? Of moest ik eerst mijn voorraad aanvullen? Tijd voor een kleine research!

Onthardingszout, wat is dat?

Zoals de naam al doet vermoeden zorgt onthardingszout ervoor dat ons water minder hard wordt. In Nederland komt er uitstekend water uit de kraan dat je gewoon kunt drinken. In bepaalde delen van het land bevat het water echter grote hoeveelheden calcium en magnesium. Dit kan geen kwaad voor ons lichaam, maar is niet zo goed voor apparaten die veel water gebruiken zoals de vaatwasser en de wasmachine. Maak je het water zachter met onthardingszout, dan gaat je apparaat langer mee. Onthardingszout bestaat voornamelijk uit natriumchloride, wat een mooi woord voor zout is.

De voordelen van onthardingszout voor je apparaten

Kalk (calcium) zet zich vast in verschillende onderdelen van je apparatuur. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de aanslag in de waterkoker wanneer je deze een tijdje niet hebt schoongemaakt. Als je heel lang wacht, blijven er zelfs kalkdeeltjes in je theeglas achter. Door deze kalkaanslag gaan apparaten ook minder lang mee, want kalk kan onderdelen kapot maken. Daarnaast zorgt zachter water er ook voor dat een wasmiddel beter oplost. Voeg je onthardingszout toe aan je vaatwasser, dan krijg je gegarandeerd een schonere vaat. Dat geldt ook voor een was die je met zachter water draait in de wasmachine: je machine gaat langer mee en de was wordt heerlijk schoon en fris.

De werking van onthardingszout

Om te begrijpen hoe onthardingszout werkt, moet je weten dat dit product uit harsbolletjes vol hele kleine deeltjes zout bestaat: natriumionen. Als je onthardingszout in het water doet, laten de natriumionen los en hechten de magnesium- en calciumionen zich aan de harsbolletjes. Op die manier wordt het kalk en het magnesium uit het water gehaald en wordt het water zachter. Voor een goede werking, moet het gehalte onthardingszout op peil gehouden worden. Dat betekende voor mij dus even een extra ritje, want ik wilde graag onthardingszout kopen. Ik vind een schone vaat namelijk erg belangrijk. Bovendien wil ik nog lang van mijn vaatwasser kunnen genieten, jij toch ook?

Vergelijkbare blogs