Haardhout kopen
Divers Huis & tuin

Haardhout kopen: waar moet je op letten?

Door

Wat is er nou romantischer dan ’s avonds gezellig samen bij een knapperend haardvuur zitten? Onlangs boekte ik een vakantiehuisje waar zo’n romantische haard in zit. Dat leek mij een uitstekende gelegenheid om mij eens te verdiepen in haardhout, want ik wist er eigenlijk veel te weinig van. Nu weet ik precies waar je op moet letten als je haardhout gaat kopen.

Droog hout brandt beter

Het is vanzelfsprekend dat droog hout beter brandt dan nat hout, maar wist je dat er ook een ideaal vochtpercentage voor haardhout bestaat? Koop je hout dat in een oven is gedroogd, dan bevat het nog maar 20% vocht. Dit hout bevat precies genoeg vocht om goed te kunnen branden. Is het hout natter, dan krijg je last van rook en is het direct gedaan met de romantiek. Is het hout te droog, dan verbrandt het te snel en blijf je nieuwe brandstof aanvoeren. De keuze voor oven gedroogd haardhout was wat mij betreft dus snel gemaakt.

Hoe groot moeten de houtblokken zijn?

Ik dacht dat haardhout altijd in een standaardmaat werd geleverd, maar blijkbaar kun je ook kiezen uit verschillende groottes. Welk formaat hout je kiest, is afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken. Wil je korte tijd gebruikmaken van een heet vuur in de haard, dan zijn kleinere blokken ideaal. Ik koos echter voor grotere blokken. Het voordeel van deze blokken is dat de warmte langere tijd wordt afgegeven. De warmte blijft op een vrij constante temperatuur en je hoeft het hout niet vaak aan te vullen. Dat betekent dus urenlang genieten van een warm vlammenspel.

Stoken met oog voor het milieu

Ik maakte me toch een beetje zorgen over het effect op het milieu dat mijn openhaardavonturen zouden hebben. Na een beetje research kwam ik er al snel achter dat het stoken van haardhout veel milieuvriendelijker is dan wanneer je gebruikmaakt van een gaskachel. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat het hout dat ik gebruik afkomstig is uit verantwoord bosbeheer. Dat betekent dat er door de leverancier duurzame keuzes worden gemaakt bij het kweken en kappen van het hout.

Let je op de herkomst van het hout, dan kan je gerust een weekendje genieten van een openhaard zonder dat het milieu daar ernstig onder lijdt. Dat was voor mij een hele geruststelling! Nu kan ik zonder gewetensbezwaar genieten van een knapperend haardvuur tijdens mijn korte vakantie in eigen land.

Vergelijkbare blogs