Fietsaccu revisie of nieuw kopen?
Divers

Fietsaccu revisie of nieuw kopen?

Door

Na enkele jaren kan de accu van een fiets versleten zijn en kan er nog maar een beperkt aantal kilometers mee worden afgelegd. In zo’n geval moet er een keuze worden gemaakt tussen het reviseren van de accu of het kopen van een nieuwe. In het verleden werd er standaard gekozen voor een nieuwe accu of fiets, maar tegenwoordig is revisie steeds populairder als alternatief. Bij fietsaccu reviseren worden alleen de versleten onderdelen van de accu vervangen, wat duurzamer is en een grote kostenbesparing oplevert.

Als je twijfelt tussen het reviseren van je fietsaccu of het kopen van een nieuwe, zijn hier enkele voor- en nadelen van revisie ten opzichte van een nieuwe accu:

Budget:

Een nieuwe fietsaccu kan gemiddeld tussen de 500 en 1000 euro kosten, afhankelijk van het type en de capaciteit van de accu. Dit is een aanzienlijke investering en voor sommige e-bike gebruikers niet haalbaar. Revisie is daarentegen vaak enkele honderden euro’s goedkoper, waardoor het aantrekkelijker wordt. Het verschil tussen nieuw en gereviseerd is met name groot bij accu’s met een hoge capaciteit.

Duurzaamheid:

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor veel consumenten en daarom wordt er vaak bewust gekozen voor revisie om de levensduur van de accu te verlengen en het milieu minder te belasten.

Capaciteit:

Hoewel veel mensen nog tevreden zijn met hun e-bike na enkele jaren gebruik, ervaren ze vaak wel teleurstellingen met de capaciteit van de accu. Hierdoor staat een accu met een hogere capaciteit hoog op de verlanglijst, maar deze zijn duurder en niet altijd beschikbaar als nieuwe accu. Bij revisie kan er echter voor een kleine meerprijs worden gekozen voor een accu met hogere capaciteit.

Levertijd:

Een nieuwe accu is niet altijd direct beschikbaar bij de leverancier, vooral niet tijdens het hoogseizoen of als het gaat om een ouder model. Ook bij revisie kan de reparatietijd oplopen door drukte tijdens het hoogseizoen. Als je de fietsaccu niet lang kan missen, zijn er dus meerdere factoren om rekening mee te houden en zal de uiteindelijke beslissing afhangen van de situatie op dat moment.

Vergelijkbare blogs