Elektrische auto leasen? Dit zijn de mogelijkheden
Divers

Elektrische auto leasen? Dit zijn de mogelijkheden

Door

Steeds meer mensen willen elektrisch rijden. Logisch, want elektrische auto’s zijn beter voor het milieu dan brandstof auto’s. Daarnaast is rijden in zo’n auto vaak goedkoper, want je betaalt minder voor stroom dan voor brandstof. Helaas is niet iedereen bij machte om een elektrische auto te kopen. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt ook leasen. In deze tekst zetten wij de mogelijkheden met betrekking tot een elektrische auto leasen voor je op een rijtje.

Private lease

Eén van de bekendste leasevormen is private lease. Dit komt vooral doordat deze leasevorm zich specifiek richt op particulieren. Als je voor een elektrische auto private leasen kiest, krijg je voor een bepaalde periode de beschikking over het voertuig. Gedurende deze periode betaal je een vast bedrag per maand om in de auto te mogen rijden. Je betaalt overigens niet alleen voor de auto zelf, maar ook voor vrijwel alle bijkomende zaken. Een allrisk autoverzekering, wegenbelasting, onderhoud en reparatie zijn namelijk bij de prijs inbegrepen. Bij deze leasevorm blijft de leasemaatschappij overigens altijd eigenaar van de auto. Vandaar dat je hem weer in moet leveren als het contract afloopt.

Financial lease

Naast private lease kun je ook voor financial lease kiezen. Qua naam lijken beide leasevormen op elkaar, maar inhoudelijk zijn er behoorlijke verschillen. Zo ben je zelf direct economisch eigenaar van de auto bij financial lease. De leasemaatschappij schiet het geld als het ware voor en jij lost deze schuld af door iedere maand een vast bedrag te betalen. In tegenstelling tot private lease zijn er bij financial lease geen zaken bij de prijs inbegrepen. Moet je auto bijvoorbeeld voor reparatie naar de garage? Dan draai je zelf op voor de kosten als je voor financial lease kiest.

Shortlease

Bij private lease en financial lease sluit je vaak een contract af voor meerdere jaren. Heb je slechts voor een korte periode een elektrische auto nodig? Dan is shortlease misschien een optie. Je leaset de auto dan bijvoorbeeld voor een paar maanden. In vergelijking met de bovenstaande leasevormen is shortlease een stuk flexibeler. Toch zit er ook een nadeel aan. Door het kortlopende contract en de flexibiliteit zijn de maandelijkse kosten vaak aan de hoge kant.

Occasion lease

Omdat elektrische auto’s een hogere cataloguswaarde hebben dan brandstof auto’s, betaal je er een hoger bedrag per maand voor. Veel leasemaatschappij baseren de maandelijkse kosten namelijk op de cataloguswaarde van de auto. Vind je de prijs te hoog? Dan is occasion lease misschien een optie. Je leaset in dat geval geen nieuw auto, maar een gebruikte. Hierdoor ligt de prijs vaak (veel) lager. Het nadeel is alleen dat de mogelijkheden voor wat betreft occasion lease nog niet overal bijzonder groot zijn. Toch is het niet zo dat er helemaal geen mogelijkheden zijn voor occasion lease van een elektrische auto. 

Vergelijkbare blogs