Tips voor goede mondverzorging
Lifestyle

Tips voor goede mondverzorging

Door

Soms vergeten mensen hoe belangrijk het gebit is. Dit is jouw visitekaartje. Het eerste wat mensen zien als ze met je praten. Bovendien speelt het gebit ook een belangrijke rol in de algehele gezondheid. Wanneer bacteriën hier niet vroegtijdig worden aangepakt, kan dit ook gevolgen hebben voor de rest van het lichaam. Onder het mom: voorkomen is beter dan genezen, is het dan ook van essentieel belang dat je je gebit goed verzorgt. Met behulp van de volgende tips wordt dat een stuk makkelijker.

Bezoek een mondhygiënist

Naast de standaard tandartsbezoeken is het ook verstandig om een mondhygiënist in te schakelen. Deze is gespecialiseerd in het reinigen van het gebit. Besef goed dat zelfs als je je uiterste best doet, je plekjes kunt missen. Een mondhygiënist controleert het gebit op periodieke basis en voorkomt schade aan het gebit. Deze specialist kan ook ingeschakeld worden bij terugkerende problemen met het gebit.

Denk bijvoorbeeld aan bloedend tandvlees, aanslag op het gebit door medicijngebruik of steeds terugkerende gaatjes. Het is belangrijk dat deze problemen vroegtijdig worden aangepakt. Op die manier kan erger voorkomen worden en leer je ook op een andere manier met je gebit omgaan.

Volg de afspraken bij de tandarts

We hoeven je natuurlijk niet te vertellen hoe belangrijk het is om regelmatig naar de tandarts te gaan. Toch zijn er genoeg mensen die soms al in geen jaren meer bij de tandarts zijn geweest. Dit levert veel risico’s op. Denk hierbij niet alleen aan gaatjes, maar ook aan andere problemen die hierdoor niet vroegtijdig worden opgemerkt.

Vaak speelt angst voor de tandarts een belangrijke rol om niet te gaan. Er zijn genoeg mensen die met zoveel angst voor de tandarts leven dat ze liever helemaal niet gaan. Als de angst zo verlammend is, kunnen we het ons voorstellen dat je niet graag gaat. Toch blijft het wel erg belangrijk om alle afspraken te volgen. Wat wellicht kan helpen is een angsttandarts. Dit is een tandarts die gespecialiseerd is in mensen met extreme angst voor de tandarts. Beetje bij beetje helpen ze je over je angst heen. Misschien zal deze nooit geheel weggaan, maar wel dusdanig verminderd worden dat je gewoon de afspraken kunt blijven nakomen en aan een betere mondverzorging kunt werken.

Poets twee keer per dag

Hoe vaak en hoe lang moet je eigenlijk poetsen? Hier lopen de meningen vaak erg sterk uiteen. De één poetst veel te lang en te vaak, terwijl de ander het juist wel wat vaker zou kunnen doen. Tandartsen raden aan om twee keer per dag minimaal twee minuten te poetsen. Die twee minuten geven je voldoende tijd om bij alle tanden en kiezen te komen. Daarnaast gaat de fluoride in de tandpasta dan pas werken. Als je de tandpasta te vroeg uitspuugt, zal dit dus weinig effect hebben. Zet een timer om te voorkomen dat je te vluchtig te werk gaat.

Vergeet bij het poetsen van de tanden en kiezen ook niet om de tong nog even mee te nemen. Ook op de tong blijven bacteriën achter. Als je deze niet poetst, kan dit een slechte adem en ontstekingen veroorzaken. Je kunt ook een tongreiniger gebruiken. 

Vergelijkbare blogs