4 manieren om je woning energiezuiniger te maken
Huis & tuin

4 manieren om je woning energiezuiniger te maken

Door

Wil jij graag jouw woning wat energiezuiniger gaan maken? Dat kun je op een hoop verschillende manieren doen. Wat een goede manier is voor jou, is natuurlijk afhankelijk van je situatie en budget. Ook ligt het aan het huidige energielabel van de woning en welke aanpassingen er al zijn gedaan. In dit artikel geven we je 4 manieren om je woning energiezuiniger te maken!

1. Isolatie in je woning

De eerste stap om je woning energiezuiniger te maken, is het aanpakken van de isolatie. Denk aan dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, isolerende kozijnen en isolerende beglazing. Heb je een wat oudere woning, dan valt hier altijd winst op te behalen, ook als de woning wel volledig geïsoleerd is. De isolatie van tegenwoordig is namelijk veel beter dan die van tientallen jaren terug. Inventariseer dus eerst goed wat er in jouw woning al gedaan is aan isolatie en wat je nog aan kunt pakken en hoe. 

2. Een hybride warmtepomp in je woning installeren

Met een hybride warmtepomp kun jij jouw woning een stuk energiezuiniger maken. Met een warmtepomp kun je een hoop besparen op gas, wat zowel goed is voor het milieu als voor jouw portemonnee. Een hybride warmtepomp werkt dus deels op elektriciteit en deels op gas. Het is een minder grote overstap dan een reguliere warmtepomp, die enkel op elektriciteit werkt. Een hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, waardoor je minder gas nodig hebt om je woning te verwarmen. Momenteel zijn deze pompen erg gewild, waardoor de levertijd wel erg lang kan zijn. Houd hier dus wel rekening mee als je van plan bent om er een aan te schaffen. 

3. Zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen op je dak is uiteraard ook een goede manier om je woning zuiniger te maken. Momenteel kun je hier nog subsidie voor krijgen, dus dit is een goed moment om het te doen. Met zonnepanelen kun jij jouw investering in 5 tot 7 jaar terugverdienen. Met behulp van zonnepanelen kun jij jouw eigen stroom opwekken met behulp van zonlicht en daglicht. Dit betekent dat het gunstig is om zoveel mogelijk overdag te doen, omdat je dan gebruik kunt maken van de energie die de panelen opwekken. De energie die niet wordt gebruikt, wordt teruggeleverd aan het net. 

4. Isolatie van de buitengevel

Naast het isoleren van de binnenkant van je huis, kun je er ook voor kiezen om de buitengevel te isoleren. Dit is een goede manier van isoleren als jouw woning geen spouwmuur heeft of als hij is voorzien van een afwijkende buitenmuur. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuwe buitenmuur te laten plaatsen. Als je dit gaat doen, kun je ook meteen beter isolatiemateriaal in de muur aanbrengen. Een win-win dus!

Vergelijkbare blogs