Tips om jojoën te voorkomen
Lifestyle

Tips om jojoën te voorkomen

Door

Een groot aantal mensen heeft moeite met op gewicht te blijven. Sommige mensen gaat dit juist heel makkelijk af. Heb je moeite om op gewicht te blijven? Lees dan snel verder. In dit artikel lees je tips hoe je op een gezond gewicht blijft.

Eet 80% gezond en 20% gezond

Je hebt vast vaak genoeg gehoord dat je gevarieerd en gezond moet eten. Maar wat houdt dit nu in? Dit betekent niet dat je continue gezond hoeft te eten. Een goede richtlijn is om 80% gezond te eten en 20% gezond. Het Voedingscentrum noemt ongezonde producten: producten buiten de Schijf van Vijf. Er zijn ‘grote’ en ‘kleine’ producten buiten de Schijf van Vijf. Grote producten mag je circa drie keer per week eten. Dit is bijvoorbeeld een pizza of croissant. Kleine producten mag je drie tot vijf keer per dag eten. Hieronder valt bijvoorbeeld saus, ongezond broodbeleg zoals chocoladepasta, koek en snoep. Op hun website kan je een product invullen en zie je meteen of het gezond is of niet. Gezond eten houdt ook in dat je zoveel mogelijk zelf kookt. Dit betekent echter niet dat je elke dag hoeft te koken. Je kunt namelijk ook voor meerdere dagen koken, oftewel mealpreppen. Dit kan je veel tijd en energie schelen.

Compenseer ‘uitzonderingen’

Vaak wordt gezegd dat compenseren van eten ongezond is. Toch is het wel een beetje nodig. Als je bijvoorbeeld een dag heel veel hebt gegeten op een feestje kan je dit wel compenseren. Dit moet je dan wel op een gezonde manier doen. Je gaat dus niet helemaal niets eten. Je kunt iets gezonder eten en kiezen voor voeding met minder calorieën. Je kunt bijvoorbeeld compenseren door een avondje een koolhydraatarme maaltijd te eten. Je vervangt dan bijvoorbeeld je aardappelen door extra groente. Wil je toch aardappelen of rijst eten? Kies dan voor een kleinere portie. 

Beweeg voldoende

Voldoende bewegen zorgt naast een gezond gewicht ook voor andere gezondheidsvoordelen. Door voldoende te bewegen verlaag je de kans op het krijgen van diverse ziekten, zoals hart- en vaatziekten en kanker. Voldoende bewegen houdt in dat je elke dag minimaal 30 minuten matig intensief beweegt, zoals wandelen en fietsen op een laag tempo. Daarnaast is het gezond om drie keer per week een intensieve activiteit te doen, zoals sporten in de sportschool, zwemmen en yoga. Kies vooral een sport die je leuk vindt. Zo houd je het langer vol en heb je er plezier van. Kan je een tijdje minder sporten en/of bewegen? Eet dan iets minder. Zo zorg je dat je energiebalans goed blijft.


Het kan best lastig zijn om een nieuw voedingspatroon vol te houden. Het kan helpen als je jezelf beloont. Heb je het bijvoorbeeld een maand volgehouden? Beloon jezelf dan met een mooi badpak of strapless bh.

Vergelijkbare blogs