Maak je vrijwel nooit zorgkosten? Dan betaal je misschien te veel premie
Budget

Maak je vrijwel nooit zorgkosten? Dan betaal je misschien te veel premie

Door

Ben jij zo iemand die vrijwel nooit bij een dokter komt? Die nooit iets mankeert? Nog nooit een fysiotherapeut nodig heeft gehad, en ook bij de tandarts geen andere kosten maakt dan een periodieke controle? Dan kun je makkelijk het gevoel hebben dat de kosten die je iedere maand aan premie voor je zorgverzekering maakt, wel erg aan de hoge kant zijn. Dat zij niet echt in verhouding staan tot de kosten die je daadwerkelijk maakt. Je zorgverzekering gewoon maar opzeggen, dat mag niet. Erop besparen, dat kan vaak wel.

Je zit aan een verzekering vast

Maak je vrijwel nooit zorgkosten, dan kan het verleidelijk zijn om je zorgverzekering maar gewoon op te zeggen. Die heb je niet nodig, toch, de eventuele kosten die je zelf maakt zijn zo laag dat je ze ook zonder verzekering wel kunt betalen. Opzeggen is echter geen optie. Iedere volwassen Nederlander is verplicht om de basisverzekering af te sluiten. De overheid heeft dit wettelijk zo bepaald, en ook vastgelegd wat deze verzekering precies moet dekken. Op deze manier is iedereen goed genoeg verzekerd om niet opeens in de problemen te komen als er tóch opeens hoge zorgkosten gemaakt moeten worden, die zie je tenslotte meestal niet aankomen. Bovendien dragen we de kosten van de zorg zo met zijn allen, en laten we het niet alleen over aan de mensen die de pech hebben een wat slechtere gezondheid te hebben.

Je verzekering opzeggen kan dus niet. Kiezen voor een goedkope zorgverzekeraar kan wel. Maak je weinig kosten, dan kun je om te beginnen ervoor kiezen om naast de basisverzekering geen aanvullende verzekeringen voor de tandarts en de fysio af te sluiten, en eventuele kosten daarvoor zelf te betalen. Bovendien kun je kiezen voor de verzekeraar die de basisverzekering voor het laagste bedrag aanbiedt, dat scheelt ook weer wat euro’s per maand.

Je eigen risico verhogen, je premie verlagen

Aan de basisverzekering hangt een verplicht eigen risico. De eerste kosten die je jaarlijks maakt, zaken als de huisarts uitgesloten, betaal je zelf. Dat eigen risico mag je vrijwillig verhogen. Als jij besluit om bijvoorbeeld de eerste 500 euro aan kosten jaarlijks zelf te betalen, omdat je verwacht deze toch niet te gaan maken, dan kan je dat een voordeel opleveren. Hierdoor gaat je premie namelijk naar beneden, en bespaar je maandelijks. Let echter wel op: maak je onverwacht toch zorgkosten, dan zal je deze tot het bedrag dat je hebt ingesteld wel zelf moeten betalen. Zet dit dus nooit hoger dan je zonder problemen in één keer kan voldoen.

Vergelijkbare blogs