Praktische tips voor het geven van borstvoeding
Lifestyle

Praktische tips voor het geven van borstvoeding

Door

Wil jij je baby borstvoeding geven, dan is dit natuurlijk een prachtig gebaar en ook een hele goede manier om de nog prille band die jullie hebben op te bouwen. Toch is het geven van borstvoeding niet iets wat je zomaar even doet. De juiste voorbereiding is hierin ontzettend belangrijk en je moet ook weten wat wel of niet kan. Zo is het belangrijk te weten wat je wel of niet mag eten en ook hoe het werkt als je bijvoorbeeld moet gaan kolven. Genoeg redenen dus om een aantal praktische tips met je te delen.

Begin direct na de geboorte

Wanneer je voornemens bent om te beginnen met borstvoeding, is het belangrijk dit meteen vanaf de geboorte te doen. Dit zorgt namelijk direct voor een goede start en ook voor 

Direct na de geboorte heb je de ideale kans om je baby aan te leggen voor de eerste voeding. Dit zorgt voor een goede start en helpt bij het stimuleren van de melkproductie. Belangrijk is daarbij wel dat je zorgt dat je ook weet waar je op moet letten, zodat je wel zeker weet dat je baby voldoende melk binnenkrijgt.

Zorg voor de juiste houding

Het geven van borstvoeding is compleet anders dan wanneer je je baby melk geeft uit een flesje. Zorg ervoor dat je comfortabel zit en ondersteuning hebt voor je rug en armen. Probeer verschillende houdingen uit totdat je het meest comfortabel vindt voor jou en je baby. Zorg ervoor dat je een goed voedingskussen hebt, zodat je zowel je zelf als je baby goed kunt ondersteunen.

Draag een voedings bh

In het begin van je zwangerschap ben je er waarschijnlijk nog niet zo mee bezig, maar het dragen van een voedingsbh grote maten is een absolute must voor vrouwen die borstvoeding geven aan hun baby. Deze bh’s zitten niet alleen een stuk fijner, maar zijn ook gemakkelijk los te klikken om je baby vervolgens aan de borst te kunnen leggen. Zo hoef je niet eerst je kleding uit te doen, maar kun je direct één cup openen en daar je baby aanleggen.

Let op je voeding

Op het moment dat je borstvoeding geeft, is het belangrijk rekening te houden met de voeding die je ook zelf binnenkrijgt. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een glaasje wijn bijvoorbeeld direct invloed heeft op de kwaliteit van de melk. Het is dus ontzettend belangrijk dat je je verdiept in wat je nu wel en absoluut niet mag eten of waar je rekening mee moet houden. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld een verjaardag hebt waar je graag een paar wijntjes wilt kunnen drinken. Dit is geen enkel probleem, zolang je maar zorgt dat je van tevoren voldoende melk hebt gekolfd om je baby te kunnen voeden.

Zorg dat je voldoende vocht binnenkrijgt

Voldoende vocht is ontzettend belangrijk. Dit geldt niet alleen wanneer je in je nieuwe zwangerschapsbikini aan het water ligt, maar ook in het koude Nederland. Borstvoeding geven kost namelijk flink wat energie, dus zorg ervoor dat je zelf goed gehydrateerd blijft en gezonde, voedzame maaltijden eet. Dit helpt de kwaliteit van de moedermelk op peil te houden. Twijfel je over wat je nu wel of niet mag hebben, dan is het aan te raden advies in te winnen.

Vergelijkbare blogs