Verzorgingsproducten gebaseerd op schapenwol
Beauty

Verzorgingsproducten gebaseerd op schapenwol

Door

Lanoline is een wasachtige substantie die op natuurlijke wijze in schapenwol wordt geproduceerd als een beschermende barrière. Het is een veelgebruikt ingrediënt in vocht inbrengende crèmes, haarverzorgingsproducten en zepen, en het wordt vaak aangeprezen als een natuurlijke huidverzorgingsoplossing voor moeders die borstvoeding geven. Lees meer over de mogelijke gevaren, veiligheid en werkzaamheid van lanoline en producten op basis van lanoline.

Wat betekent het?

De talgklieren van schapen produceren lanoline, dat hun wol glad, gehydrateerd en beschermd tegen de weersomstandigheden houdt. Lanoline vertoont kenmerken die vergelijkbaar zijn met de talg die door onze huid wordt geproduceerd. Ruwe wol en wolvet wordt behandeld met een zeepoplossing of gekneed in heet water om er lanoline uit te halen voor industrieel gebruik. De lanoline wordt vervolgens afgescheiden met behulp van een centrifuge. Bleken, deodoriseren en drogen zijn allemaal stappen in het verwerkingsproces.

De lengte en de textuur van de wol van de verschillende rassen variëren. Er zijn schapen met fijne wol, schapen met lange wol, schapen met gemiddelde wol, haarschapen en speciale schapen.

Lanoline wordt in de grootste hoeveelheden geproduceerd door schapen van fijne wol. De vacht van schapen van fijne wol is gewoonlijk korter, maar heeft een hoge marktwaarde omdat hij minder irriterend is. Merinowol bijvoorbeeld is een populair product dat afkomstig is van fijn wollige rassen. Door het hoge lanolinegehalte van Merinowol blijft de textuur glad en donzig.

Lansinoh is een stof die ontstaat door industriële verwerking van ruwe lanoline. Pesticiden, detergenten en natuurlijke alcoholen komen in Lansinoh bijna niet voor. Lansinoh heeft een lager allergeen potentieel dan ruwe lanoline, waardoor het meer geschikt is voor algemeen gebruik. U kan meer informatie over Lansinoh vinden bij De Noordkroon

Het werkingsmechanisme van lanoline

Occlusieve vochtinbrengers, zoals lanoline, worden gebruikt om de huid gehydrateerd te houden. Dit betekent dat lanoline, net als petroleum, werkt door het verlies van water uit de huid te verminderen. Terwijl petroleum 98% van het water op onze huid tegen verdamping kan houden, kan lanoline 20% tot 30% van de verdamping tegenhouden.

Lanoline is een goed alternatief voor petroleum, hoewel het niet zo zwaar is. Het wordt gemengd met verschillende soorten vocht inbrengende middelen, alsmede met geuren en kleuren, voor commercieel gebruik na zuivering. 

Het gebruik van schapenwol

Artsen bevelen lanoline vaak aan bij borstvoedingspatiënten om pijn in de tepels te verhelpen. De bevindingen van de studie zijn tegenstrijdig. Volgens sommige studies zijn de voordelen van lanoline groter dan die van andere traditionele behandelingen (zoals het gebruik van afgekolfde moedermelk).

Lanoline is te vinden in verschillende verzorgingsproducten voor baby’s, zoals babyolie en behandeling tegen luieruitslag. Behalve in de kraamkliniek wordt lanoline ook gebruikt in allerlei vrij verkrijgbare artikelen, zoals:

  • Crèmes voor de ogen
  • Geneesmiddelen voor aambeien
  • Balsem voor de lippen
  • Lotion voor gebarsten lippen
  • Make-up removers en andere cosmetica
  • Shampoos met geneeskrachtige bestanddelen
  • Wax voor snorren
  • Crème voor scheren

Samenstelling en structuur

Omdat lanoline geen triglyceriden bevat, verschilt het enigszins van menselijke talg. Op moleculair niveau bestaat lanoline voor het grootste deel uit lanolinealcoholen en -zuren. Deze chemicaliën mengen zich tot esters, diësters en hydroxyesters met hoogmoleculair gewicht, naast andere structuren.

Esters worden gevormd wanneer een alcohol en een zuur samen een molecuul vormen. Dit is een condensatiereactie, wat betekent dat er water verloren gaat in het proces. Lanoline wordt gewoonlijk “wolvet” genoemd. “Wolwas” is daarentegen een passender omschrijving. Wassen en vetten zijn verwant maar niet identiek. Wanneer ze op papier worden aangebracht, laten ze beide een vetvlek achter en zijn ze oplosbaar in dezelfde oplosmiddelen. Wassen, zoals lanoline, hebben fysische eigenschappen die ze geschikt maken voor het smeren, polijsten en waterdicht maken.a. Lanoline is, net als bijenwas, flexibel maar wordt hard bij kamertemperatuur. Daarom wordt lanoline vaak gevonden in “harde” snorcrèmes.

Vergelijkbare blogs