Hair Talk | Hoe ik van donker, naar blond en weer terug ging

Door de jaren heen kan ik wel zeggen dat ik veel geëxperimenteerd heb met mijn haar. Zo ging ik van héél donker, naar blond en weer terug. Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik dit precies gedaan heb, want eerlijk is eerlijk, het was een enorme klus! In dit artikel gaan we terug in de tijd en laat ik je door middel van foto’s zien hoe ik de transformaties ben ondergaan.

Zolang ik mij kan herinneren verfde ik mijn haar al heel donker, dit begon eigenlijk al op de middelbare school. Ik vond mijn eigen haarkleur (donkerblond met een rossige gloed) te saai en ik zat in een emo-fase waarbij alles zo donker mogelijk moest zijn. Zwarte kleding, donkere nagellak, zwarte make-up en dus ook donker haar.

 

Ik verfde overigens altijd zelf mijn haar en mijn moeder stond dan weer in de spagaat om mijn lange lokken te verven. Ik was natuurlijk jong en had er geen geld voor (over) om naar de kapper te gaan, dus dan maar pakjes verf kopen in de aanbieding! Ik kan me herinneren dat ik altijd het merk Syoss kocht, maar daarna overging op Kruidvat eigen merk. De donkere lokken vond ik fantastisch! Het maakte me heel erg bleek, maar ik vond dat in die tijd geweldig.

Toch merkte ik dat mijn zwarte haren me wel heel erg boos maakten in mijn gezicht. Ik experimenteerde daarom met wat lichtere en warmere haartinten. Nog steeds wel heel donker, want dat vond ik wel heel erg mooi.

 

Wel merkte ik altijd één groot nadeel aan het verven van donker haar: uitgoei! Doordat ik van mezelf donkerblond haar had, zag je al heel snel uitgroei tevoorschijn komen wat natuurlijk super frustrerend was.

In de zomer van 2012 begon er een lichtje te branden. Ik wilde blond haar! Geen flauw idee waar dat ineens vandaan kwam, maar ik wilde eens wat anders. Dit keer ging ik wel naar de kapper, want het zou een lastige klus worden om van héél donker naar blond te gaan, daar wilde ik zelf niet mee prutsen.

 

De kapper raadde mij aan om met highlights te beginnen, dus deed ik dat. Mooi vond ik het niet, maar ik had weinig keus! Ik had voor een agressievere manier kunnen gaan om mijn haar heftig te bleken en te ontkleuren om vervolgens weer blond te verven, maar ze verzekerden mij dat het beter voor mijn haar was om het op de manier van de highlights te doen.

We zijn ongeveer een jaar bezig geweest om mijn haar eindelijk blond te krijgen. Ik liet meerdere keren highlights zetten, waarna we langzaam overgingen op het proces om mijn gehele haar blond te krijgen. Dit gebeurde door middel van spoelingen, toners en volgens mij hebben we mijn haar zelfs een keer helemaal ontkleurd. Het kostte mij in elk geval veel tijd en geld, pfoe!

Precies een jaar nadat de eerste highlights gezet waren, boekte ik resultaat. Ik had blond haar! Ik was alleen helemaal niet tevreden, het was niet de blonde kleur die ik wilde. Doordat ik van mezelf donkerblond haar heb met een warme (rossige) ondertoon, zag je dit heel snel terug. Lichtblonde tinten pakten mijn haar niet, het kreeg heel snel weer die warme gloed waardoor mijn haar oranje leek. Al die moeite voor niets!

Diezelfde zomer in 2013 nam ik een drastisch besluit om weer terug te gaan naar een bruine coupe, beste beslissing ooit! Ik wilde niet meer hardcore gaan verven, dus ik ging voor een kleurspoeling. Ik gaf aan bij de kapper dat ik een kleuring wilde in de richting van mijn eigen haarkleur, dus dat deden ze. Ik was er super blij mee en voelde me eindelijk weer mezelf! Blond was dus echt niks voor mij, dat is één ding wat mij duidelijk werd.

 

Al snel merkte ik dat ik weer in een oud patroon viel. Ik begon weer mijn eigen haar te verven. Wel met een lichtere kleur dan wat ik voorheen deed, maar wel weer met permanente verf. Dit was nu eenmaal makkelijker, goedkoper en ik hoefde er niet voor naar de kapper. Als ik een paar centimeter uitgroei had, verfde ik weer mijn hele haar. Heel slecht, weet ik nu. Want mijn haar kreeg natuurlijk laag op laag verf over zich, terwijl het alleen in de uitgroei nodig was.

Onze vakantie in Tunesië in 2015 heeft mijn haar letterlijk doen verpesten. De zon staat daar laag en daardoor ook nog eens heel fel. Mijn haar werd letterlijk gebleekt en met name boven op mijn hoofd; daar waar de zon op schijnt. Ik beschermde mijn haar voor de zon door middel van sprays met SPF, maar dat mocht niet meer baten.

Deze foto is gemaakt kort nadat ik terug was uit Tunesië en hier is ook meteen te zien hoe beschadigd mijn haar was. Bij de aanzet zie je mijn eigen haarkleur, dan een gebleekt gedeelte wat oranje is geworden, gevolgd door de donkere lokken in de lengte. Geen gezicht!

Met mijn mislukte kapsel ging ik naar de kapper. Ik was er helemaal klaar mee en wilde er zelf niet meer mee prutsen. Ik was vastbesloten om mezelf in de watten te leggen in de hoop dat ze mijn haar konden redden. Wel was ik erover eens dat ik weer richting mijn eigen haarkleur wilde gaan. De warme kleur in mijn eigen haarkleur was ik inmiddels gaan waarderen, dus die tint mocht van mij wel weer naar voren komen.

 

Mijn haar had zoveel verfophopingen en het was echt zwaar beschadigd door de zon in Tunesië. Er is een flink stuk afgeknipt en ze gooiden een balayage in mijn haar; een techniek waar ik nog nooit van gehoord had! Het resultaat; een gezonde bos met een natuurlijke, warme kleur.

Voor het eerst in lange tijd was ik blij met mijn kapsel, ik voelde me fantastisch! Ik kreeg super veel complimenten van mensen om mij heen en het paste gewoon helemaal bij mij.

Ongeveer een jaar later, in de zomer van 2016, wilde ik weer wat anders. De koele astinten waren toen mega populair; dat wilde ik ook! Hoewel ik nu een mooie haarkleur had wat veel lijkt op mijn natuurlijke haarkleur, was ik toch niet helemaal tevreden. Ik wilde naar asblond gaan. Bij de kapper brachten ze wederom een balayage aan met koele tinten. Heel makkelijk ging dit niet, door de warme ondertonen in mijn eigen haarkleur. Maar ik was super tevreden met het resultaat!

Ongeveer een half jaar later, was ik nog steeds tevreden met mijn haarkleur. De warme kleur was wel weer wat teruggekomen, maar ik vond het niet storend. De kleur maakte mijn gezicht zachter, het paste bij mijn wenkbrauwen en ik vond het mooi staan.

Een paar maanden later kriebelde het wel weer om naar een koele haarkleur te gaan. Ik ging naar dezelfde kapper, Haarstation 17 in Hoogeveen waar ze mij al die jaren goed geholpen hebben. Omdat een balayage met toner niet goed pakte waardoor er weer een warme kleur tevoorschijn kwam, deden we nu wat anders; color melt. Met deze techniek brengen ze een donkere kleur aan op de aanzet, waarna het geleidelijk 2 tinten lichter naar beneden loopt. Ze gebruikten héle koele tinten in de verf en dit pakte goed uit!

En dit is waar ik nu ben, dit is precies zoals ik het wil! Wel ben ik erachter gekomen dat het gebruik van goede producten echt van belang is. Zilvershampoo gebruikte ik al een lange tijd, maar geen goede. Ik gebruik nu producten van Fudge. Ze zijn niet goedkoop, maar ze werken als een tierelier! Mijn haar wordt na één wasbeurt meteen een paar tinten koeler en met name in de lengtes.

 

Wat een verhaal, niet? Ik ben blij met de haarkleur die ik nu heb, vooral omdat het bij de aanzet mijn eigen haarkleur weer is waardoor ik minder last heb van uitgroei. Heerlijk! Mocht je nog vragen hebben na aanleiding van dit artikel, stel ze gerust! :)

 

 

Volg mij: Twitter ~ Instagram ~ Facebook ~ YouTube ~ Bloglovin’

8 Responses to “Hair Talk | Hoe ik van donker, naar blond en weer terug ging”

 • Heel leuk om te lezen. Ik wist helemaal niet dat je je haar zo donker had gehad. Ik vind dat eigenlijk best wel tof. Maargoed, ik heb ook een voorkeur voor donker haar zoals je weet. Ik vind je haar er nu trouwens ook prachtig uitzien, dat pas heel goed bij je. Goede haarproducten gebruiken is inderdaad een must als je graag met je haar experimenteert.

 • dat donkere staat je echt gorgeous :D

 • Jaaa, dit wilde ik lezen! Leuk om te zien! De kleuren in je laatste paar foto’s staan je het best vind ik. Ik heb hetzelfde euvel: warmte in mijn haar. Lichtblond lukt wel, maar dan wel alleen met een astint. In elk geval met een 1 achter de punt, als het gaat om een pakje van decdrogist. (Ik gebruik nu 9.1). Ik heb het ook ooit lange tijd heel donker geverfd; daardoor had ik ook snel een lichte uitgroei en daar stoorde ik me aan. Nu ik het 3 tinten lichter verf dan mijn natuurlijke (donker)blonde kleur, heb ik een iets donkerdere aanzet maar dat vind ik juist mooi. En waar mijn bruine haar snel vaal werd, hoef ik nu enkel mijn uitgroei bij te werken, wat veel beter is inderdaad. Fudge Clean Blond zilvershampoo is zeker een topper! Die gebruik ik ook. Die van L’oreal (Silver Expert) is ook goed. :)

 • Ik bedoel overigens de foto’s waar je een zwarte jas aan hebt. Die kleur matcht echt goed bij je huidskleur! Heel natuurlijk ook. Zoals je het nu hebt is ook mooi hoor, dus laat je haar maar lekker met rust, haha.

  • Angélica:

   Eens en de laatste foto vind ik ook prachtig. Staat je mooi die astinten. Je hebt echt mooi haar en ook onwijs sterk haar! Maargoed je bent ook eenmaal een knappe vrouw dus je kan alles wel hebben.

 • Loes:

  Zo ontzettend leuk! Nooit geweten dat je donker haar hebt gehad. Vind dat rossige je ook leuk staan. Maar vooral wat je nu hebt is prachtig!

 • Celeste:

  Wat een leuk artikel! Komt precies op tijd?. Ik ga straks naar de kapper en wil mijn haar graag ook minder warm. (Ik heb net als jij ook lang haar met een warme toon) Dus ik laat jouw foto’s straks zien als voorbeeld!

 • Nina:

  Haar. Het blijft een dingetje hoor ;) De eeuwige struggle hihi. Ik ben mijn haar ook zo snel beu en ook niet snel tevreden. Ik ga volgende week naar een echt goede kapper. Een keer mijn haar GOED laten doen. Hopelijk kan ik dan even vooruit! Ik vind je haar zoals het nu is wel érg mooi, zo mooi koel onderin. Pretty!

Leave a Reply

Volg mij via:
Categorieën
Instagram
Facebook
YouTube