DIY Project | een eigen bar en sidetable!

Kort geleden liet ik jullie onze nieuwste knutselwerk zien in ons huis: ons eigengemaakte bar! Ik kreeg ontzettend veel vragen of ik hier een artikel over wilde schrijven, dus hier is-ie dan. Ik vertel je hoe we op het idee zijn gekomen en hoe het uiteindelijk tot stand is gekomen. Al nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder!

Stijn en ik wonen nu ruim een halfjaar in ons appartement en al die maanden was er iets wat we misten in huis en met name in de keuken. Dat we geen grote keuken hebben, viel ons vrijwel meteen op toen we de woning gingen bezichtigen, maar we dachten; daar vinden we wel een oplossing voor. We hebben namelijk maar één stuk aanrecht waarop ook een Senseo staat, dus veel plek om dingen te bereiden is er niet, om het nog maar niet te hebben over opbergruimte!

 

Al vrij snel kwamen we op het idee om een grote vakkenkast van Ikea (Kallax 5×5) te kopen. De keuken vinden we het lelijkste gedeelte in ons huis, dus op die manier konden we dit mooi scheiden van de woonkamer. Ons woongedeelte is qua oppervlakte best ruim (ongeveer 60 m2), dus het idee om op die manier ‘hoeken’ te creëren beviel ons wel. Daarnaast konden we meer opbergruimte maken in de grote kast; we plaatsten 5 deurtjes voor servies en manden voor overige dingen. Ideaal!

Na een lange tijd zo geleefd te hebben, begonnen we ons wel te ergeren aan het feit dat we zo weinig aanrecht hadden in de keuken. Zo’n grote, mooie kast is heel handig om voorraad in op te bergen, maar het is verder niet functioneel. Ook merkten we al snel dat de open vakkenkast een grote stofnest werd en de lege vakken werden al snel een opbergplek voor rotzooi, post en sleutels.

 

Met in ons achterhoofd dat we iets anders gingen verzinnen, hebben we de vakkenkast leeggehaald en vervolgens verkocht aan een vriend van Stijn. Daar waren we gelukkig vrij snel vanaf!

Stijn is verslaafd aan Pinterest, hij zit er dagelijks op te koekeloeren en komt de gekste dingen tegen. Zo kwam hij dit idee tegen en hij zei vrijwel meteen: “Leonie, dit gaat ‘m worden!”. Ik zelf ben niet zo’n DIY-koningin, dus ik had er al meteen een hard hoofd in. Maar Stijn verzekerde me dat dit een makkelijke klus ging worden, met wat hulp van zijn handige vader.

 

Toen we de constructie uit gingen werken, bleek Stijn toch wel gelijk te hebben; zo moeilijk kon het niet zijn! Je hebt immers niet veel nodig:

 

~ Ikea Kallax kast 2×4
~ Keukenblad
~ Stalen pootjes voor zowel onder als tussen de kast en het blad.

 

De vakkenkast van Ikea was zo gekocht en was alleen kwestie van in elkaar zetten, easy!  Vervolgens hebben we in eerste instantie gekeken naar keukenbladen, maar deze vonden we vrij prijzig. We zijn gaan speuren op Marktplaats en vonden een oude tafel voor 30 euro.

Mijn schoonvader is handig met hout en heeft voor ons het tafelblad geschuurd, behandeld en gelakt tot we een mooie geleefde en industriële uitstraling kregen. Omdat het tafelblad vrij breed was, hebben we last minute besloten om een extra sidetable te maken. Het werkblad voor de bar zou 180cm bij 60cm worden, dus we hadden nog een stuk blad over van 180cm bij 30cm. Hij heeft dus van één groot tafelblad, twee enkelen gemaakt.

De stalen poten hebben we laten maken bij een oom van Stijn, die is lasser en heeft een mooie werkplek aan huis. We zijn destijds samen bij hem thuis geweest om het plan te bespreken en de maten op te meten, want dit komt natuurlijk heel precies. Dus mocht iemand van jullie ook van plan zijn om zoiets te maken; vraag even in je omgeving of je iemand kent die je hierbij kan helpen, dan ben je veel voordeliger uit!

 

We moesten in totaal 6 rechte poten hebben voor de onderkant, 2 rechte poten voor onder het blad en nog 4 schuine onder het blad aan de buitenkant. Deze poten hebben we vervolgens zelf bevestigd aan de kast en tafelblad met een paar dikke schroeven, zodat het geen kant op kan gaan.

En dan is dit het resultaat! Het lijkt allemaal vrij ingewikkeld, maar het is eigenlijk super simpel, zolang je de middelen maar hebt. Wij hadden het geluk dat Stijns vader handig is en dat zijn oom de poten wilde maken voor ons. Als finishing-touch hebben we nog 4 manden van Ikea geplaatst in de open vakken, zodat we toch nog extra bergruimte hebben.

 

Omdat we dus nog een stuk tafelblad over hadden, besloten we om een sidetable te maken; iets wat we nog graag wilden hebben aangezien er achter onze bank nog een grote open ruimte was. Stijns oom heeft naast de poten ook een stalen frame gemaakt in het formaat voor de sidetable. Op die manier hoefden we alleen maar het overige stuk blad op het frame te schroeven en klaar is kees!

Naast dat het een lege ruimte opvult, is het ook nog eens super handig! Zo kun je makkelijk een drankje op de sidetable zetten en kunnen we er ook wat leuks op zetten, zoals een vaas met bloemen of een geurkaars.

 

Al met al heeft deze DIY ons niet veel gekost. De Kallax vakkenkast kost €60, het tafelblad was €30 en de stalen poten en frame kostte ons €65. Daarnaast hadden we nog wat materiaal nodig zoals schroeven en lak voor het tafelblad, maar alles heeft ons ongeveer €160-€170 gekost. Als we deze twee meubelstukken nieuw in de winkel zouden kopen, was dit bedrag ongetwijfeld hoger geweest. Daarnaast hebben we nu wel twee unieke meubelstukken in ons huis staan waar we apetrots op zijn! We zijn met name super blij met de bar, omdat we eindelijk meer werkruimte hebben in de keuken en op onze hoogte (105cm), wat voor ons als lange mensen helemaal ideaal is!

 

Mocht je nog vragen hebben over dit DIY project, stel ze dan gerust in de reacties! :)

 

Volg mij: Twitter ~ Instagram ~ Facebook ~ YouTube ~ Bloglovin’

10 Responses to “DIY Project | een eigen bar en sidetable!”

Leave a Reply

Volg mij via:
Categorieën
Instagram
Facebook
YouTube